Постоянен арест за мъж, издирван с Европейска заповед за арест за използване на фалшив документ

арест

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо А.А. ,на 41 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че през периода от 8.12.2015 г. до  9.03.2016 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, когато за самото съставяне на документа, от него не може да се търси наказателна отговорност, както следва:

– на 8.12.2015 г., в гр. Стара Загора, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, представяйки го пред полицаи от 2 РУ на МВР – Стара Загора във връзка с извършваната му проверка, когато за самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност;

-на 8.12.2015 г. в гр. Стара Загора съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, представяйки го пред младши автоконтрольор от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора във връзка с извършваната му проверка, когато за самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност;

 – на 9.12.2015 г., в гр. Стара Загора, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, представяйки го пред полицейски инспектор в група „Административно –наказателна дейност“ към сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора чрез прилагане на копие от свидетелството към заведено на 9.12.2015 г. възражение срещу съставен акт за установяване на административно нарушение, когато за самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност;

-на 9.03.2016 г., в гр. Стара Загора, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, представяйки го пред младши автоконтрольори от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора във връзка с извършваната му проверка и съставяне на протокол за ПТП и Акт за установяване на административно нарушение по повод на пътнотранспортно произшествие, когато за самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу А.А производство е установено, на той се сдобил с неистински чуждестранен официален документ – гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство, което многократно използвал пред полицейски служители на територията на гр. Стара Загора при извършените му проверки.

Предвид данните, че А.А. е напуснал пределите на страната е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от 7.03.2018 г. за осигуряване на лицето за нуждите на настоящото наказателно производство, както и за изпълнение на наложено му наказание по друго наказателно производство, по което е бил осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца и на „лишаване от свобода“ за срок от 1 година при първоначален „общ“ режим. Тези присъди са влезли в сила през 2017 г., когато А.А. е бил обявен за издирване.

Установено е било, че той е напуснал пределите на България и се укрива в държава в ЕС, за което е издадена и Европейска заповед за арест. В изпълнение на издадената Европейска заповед за арест, А.А. е бил задържан в Кралство Нидерландия, като нидерландските съдебни власти са разрешили предаването на лицето на Република България  С постановление на Върховна касационна прокуратура, от 7.02.2019 г., е определено предаването на А.А.  да бъде извършено на 11.02.2019 г.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.А. е извършил престъплението, за което са привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.А. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст