Работна група ще търси компромис между Закона за прането на пари и запазването на адвокатската тайна

адвокати протест

Работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките срещу изпирането на пари, ще започне работа идния вторник. Това обяви заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се в Ректората на Софийския университет Общо събрание на адвокатите. Създаването на работната група беше договорено на среща на Съвета с председателя на НС и ръководството на ДАНС. Повод за това стана недоволството на адвокати, според които задължението да докладват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската тайна, съобщава БНР. 

Атанас Стоянов не смята, че има разнобой в адвокатските среди въпреки протестите на юристи, според които Висшият адвокатски съвет е бездействал при приемането на спорните текстове. Лично той не смята, че ще се стигне до национална адвокатска стачка: "Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави адвокатът. Адвокатът никога не следва да става доносник на различни служби, защото интересът на клиента е свещен за него и адвокатската тайна трябва да съществува".

От своя страна адвокат Велислав Величков от лагера на протестиращите предупреди, че стачка не е изключена. Той упрекна Висшия адвокатски съвет в бездействие при приемането на текстовете: "В момента, на практика, се прави опит да се загаси пожарът, който беше запален. Законът е в сила и не е нормално ръководството на ВАС да се споразумява с ръководството на ДАНС да не се прилага законът. Но ако ние не видим действена, защитаваща адвокатите промяна в закона – стачката ще организираме ние".

В рамките на дискусията по отчетите адвокатите коментират и последните законодателни промени, срещу които гилдията възрази. В приветствието си към колегите председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро критикува работата на народните представители: "Случилото се през изминалите дни – и със Закона за защита на личните данни, и по повод Закона за прането на пари, и особено с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам срам, да изпитвам и гняв. И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република?".

През последните дни юристи изразиха недоволството си от начина, по който са представлявани от адвокатурата в казуси като Закона за мерките срещу изпиране на пари. Адвокатите протестираха срещу текстове в закона, които, според тях, ги превръщат в доносници и обезсмислят адвокатската тайна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст