Мая Манолова: Сегашните закони са изцяло в полза на банки, колекторски фирми и телекоми

Омбудсманът Мая Манолова организира обществено обсъждане на тема: „Защита от неравноправни клаузи и свръхпривилегиите на банките”.....

Омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс, чрез които да бъдат премахнати т.нар. свръхправомощия на банките. Очаква се още тази сряда (27 февруари) Манолова да обсъди предложенията си с депутатите от Комисията по правни въпроси. Това стана ясно по време на първото обществено обсъждане по промените. Желанието на Манолова е под проектозакона да сложат подписите си депутати от възможно най-много парламентарни групи. 

По време на обсъждането омбудсманът подчерта, че действащото законодателство е изцяло в полза на банки, монополни дружества, фирми за събиране на вземания, бързи кредити, мобилни оператори, които имат облекчени процедури за събиране на своите вземания. 

По думите й особени привилегии имали банките. Трезорите можели само на базата на едностранен документ – съставено от банката извлечение от счетоводни книги, те се сдобивали със заповед за изпълнение и тази заповед подлежи на изпълнение. В същото време обаче длъжникът нямал възможност да изрази становище по отношение на претенцията. "Режимът на издаване на заповеди за незабавно изпълнение не дава възможност на съдилищата да следят за наличие на неравноправни клаузи, както и на допуснати грешки при изчисляване на размера на дълга, тъй като длъжникът не разполага с възможност да спре изпълнението извън изрично предвидени ограничени случаи. По тази причина длъжниците са изправени пред опасността да загубят имуществото си до произнасянето на съда поради неравноправни клаузи, злоупотреби или допуснати грешки от страна на кредитните институции", отбеляза Мая Манолова. 

В аванс е ясно, че страната ни може да влезе в наказателна процедура на Европейската комисия, ако не съобрази законите ни с европейските. Манолова припомни, че ЕК приема досегашната съдебна практика, при която заповеди за изпълнение и заповеди за незабавно изпълнение се издават без съдът да има възможност да провери дали удостоверяват вземания, основани на неравноправни клаузи, за противоречаща на правото на ЕС. Брюксел даде срок от 2 месеца на страната ни да изглади проблемите.

Според Манолова в разработения от екипа ѝ законопроект тези изисквания са отразени. Предлага се и подлежащ на незабавно изпълнение акт по чл. 417 от ГПК да не бъде изпълняван, ако длъжникът своевременно подаде възражение, с изключение на вземанията на държавата и общините, както и в случаите на работодатели, задължени за заплащане на трудови възнаграждения. 

Омбудсманът уверява, че целта на законопроекта е да се търси балансиран подход между интересите на длъжниците и кредиторите с цел икономичен, бърз и ефективен съдебен процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст