Няколко прокуратури в Румъния спират работа в знак на протест

прокуратура

Няколко прокуратури в Румъния, сред които тези в градовете Питещ, Констанца и Тимишоара, спират от днес работа за няколко дни в знак на протест срещу одобрени миналата седмица промени в правосъдното законодателство, съобщава агенция Медиафакс.

Във вторник, 19 февруари, правителството използва извънредно постановление, за да внесе промени в правосъдното законодателство, ограничавайки някои от правомощията на магистратите. Постановлението, изготвено от правосъдния министър Тудорел Тоадер, променя процеса на назначаване на прокурорите на ръководни постове и намалява надзора над специален отдел, разследващ магистратите, който според критиците е създаден с цел сплашване. От Висшия съвет на магистратурата посочиха, че не са били консултирани предварително, предава БТА.

Асоциациите на магистратите в Румъния също критикуваха постановлението, тъй като според тях то нарушава принципа на разделение на кариерите, особено що се отнася до критерия за достъп до Върховния касационен съд.

Премиерът Виорика Дънчила покани днес в 15,30 ч. представители на асоциациите на магистратите и на Висшия съвет на магистратурата, за да обсъдят промените в правосъдното законодателство, съобщават днес румънските медии. Поканата за диалог дойде след безпрецедентни протести на магистратите в петък, които бяха подкрепени от граждански протести снощи в Букурещ и други големи градове на страната. Три асоциации на магистратите отказаха поканата на премиера, като посочиха, че диалогът е трябвало да се състои преди одобрението на промените.

От трите асоциации заявиха също, че "за независимостта на правосъдието не се преговаря" и че единственото решение е отмяна на правителственото постановление, съобщава в. "Ромъния либера".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст