Оставиха в ареста четирима за измама с обещание за теглене на банкови кредити

арест

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора  съдът определи мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо 52-годишната С.В., 47-годишния Е.Т., 51-годишната М.П. и 38-годишния И.Г., привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че през периода от месец  септември 2018 г. до месец януари  2019 г., в гр. Раднево, гр. Чирпан и гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у шест лица – относно обстоятелството, че срещу заплащане на определени суми, които следва да бъдат преведени чрез система за разплащане, ще им съдействат за отпускане на потребителски кредити от банкови институции, независимо от кредитните им досиета и с това на пострадалите е причинена имотна вреда, в общ размер на 6 125,00 лева – престъпление по чл.209, ал.1, вр. чл.20,ал.1  вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че обвиняемите се познавали. Обвиняемият Е.Т. публикувал в интернет сайт обяви за оказване на съдействие за отпускане на банкови кредити. Данните за кандидатствалите лица той предоставял на обвиняемия И.Г. Последният чрез телефонни разговори с пострадалите ги въвеждал в заблуждение, че има връзки в банкови институции и може да им съдейства при кандидатстване за банков кредит. Той  искал от пострадалите да изпращат различни парични преводи на обвиняемата С.В., които представял като разходи по бъдещите кредити. Преведените парични суми били теглени в гр. София от обвиняемата С.В, която ги предавала на обвиняемите М.П. и И.Г.

Впоследствие средствата били разпределяни между четиримата обвиняеми.

В хода на разследването под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора се установява съпричастността на четиримата обвиняеми към извършването на подобни измами на територията на цялата страна, като са налице данни за още множество пострадали по описаната схема. Разследването по установяването на цялостната престъпна дейност на обвиняемите продължава.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.В., на 52 г., Е.Т., на 47 г., М.П., на 51 г. и И.Г., на 38 г. са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Взетите спрямо четиримата обвиняеми мерки за неотклонение може да се обжалват и протестират пред Окръжен съд-Стара Загора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст