Популярността на Макрон расте, на “жълтите жилетки” намалява

макрон

Популярността на френския президент Еманюел Макрон се възстанови до нивото от началото на протестите на "жълтите жилетки", които губят подкрепа, показва оповестено днес проучване, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Делът на хората, които смятат Макрон за добър президент, е нараснал този месец на 32 процента, колкото беше неговата популярност, когато започнаха протестите в средата на ноември, сочи анкета на социологическата агенция "Одокса".

Рейтингът му на одобрение постепенно се повиши, след като по време на разгара на протестите в Париж и други френски градове през декември падна до 27 процента – най-ниското ниво от началото на неговото президентство.

Според допитването 55 процента от французите смятат, че протестите трябва да спрат. Това е първият път от началото на демонстрациите, когато явно мнозинство подкрепя прекратяването им.

Данните показват, че протестите имат одобрението на 45 процента от хората, което е понижение в сравнение с януари, когато подкрепата за тях е била 55 процента.

Проучването е било проведено по интернет на 20-21 февруари за радио "Франс ентер" и сп. "Експрес" и в него са участвали 1000 души от цяла Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст