Президентът Радев наложи вето върху Изборния кодекс

Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху пакета промени в Изборния кодекс. Според държавния глава промените ни отдалечават от честен изборен процес. Текстовете са привилегия за партийната воля над тази на избирателите, подчерта Радев на брифинг на "Дондуков" 2.

"Основното изборно право остава без съдебна защита. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори", изтъкна президентът. 

Той разкритикува парламента за поредното отлагане на актуализирането на избирателни списъци, машинното гласуване и въвеждане на видеоконтрол в секциите. "Отсъства воля за прозрачен изборен процес", категоричен е Румен Радев.

"Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През миналата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни. Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал", добави Радев.

Той призова БСП да върне в пленарната зала при обсъждането на ветото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст