Сделката за терена на “Кремиковци” и финансовият отчет раздвижиха акциите на ПИБ

Първа инвестиционна банка ПИБ

Новината за отдаването на финансов лизинг на значителна част от терена на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" на австрийската икономическа група "Соравия" раздвижи осезаемо акции на "Първа инвестиционна банка" АД. Днес (26 февруари) вече акциите на кредитната институция отварят борсовата сесия при 3.88 лв. за един брой, което не се беше случвало от началото на октомври миналата година. Още на 31 януари, когато от кредитната институция съобщиха за сделката, книжата на ПИБ затвориха борсовата търговия при цената от 3.71 лв. за един брой като добавиха 9.12% към стойността си на дневна база.

От публичното дружество обявиха, че сделката е част от дългосрочната стратегия на ПИБ за намаляване на нелихвоносните активи и по-нататъшното подобряване на балансовите позиции на банката и финансовите й съотношения. Сделката е осъществена още в края на 2018 г. и отразена във финансовите отчети на "Първа инвестиционна банка". Тъй като оповестената сделка е била поставена под условие, чието настъпване не е гарантирано, уведомление за нея е публикувано едва на 30 януари тази година, след като условието се е изпълнило в предвидения за това срок, уточниха от "Първа инвестиционна банка" АД.

Нетната печалба на ПИБ за миналата година е 156.618 млн. лв., което е със 71.152 млн. лв. повече спрямо 2017-а, стана ясно от финансовия отчет на публичната банка. Общите приходи от банкови операции за годината са на стойност 372.363 млн. лева. Нетният лихвен доход е в размер на 250.885 млн. лв., а нетният доход от такси и комисиони е 93.546 млн. лева.

Активите на ПИБ към края на декември достигнаха 9.312 млрд. лв., като това означава ръст за годината от 669 млн. лева. По този начин "Първа инвестиционна банка" АД запазва мястото си сред водещите банки в българската банкова система.

Интересът на вложителите не намалява и в резултат на това депозитите от други клиенти вече са в размер на 8.021 млрд. лв. и с ръст за годината от 683 млн. лв., а по този показател банката затвърждава позицията си сред предпочитаните депозитни дестинации в страната.

Вземанията от клиенти по балансова стойност са в размер на 5.600 млрд. лв., като нарастването за миналата година е с 582 млн. лева.

Към декември 2018-а общият брой на клоновете и офисите на "Първа инвестиционна банка" АД в България е 154, което пък отразява придържането към политиката на банката за синергия и поддържане на оптимална ефективност на клоновата мрежа на банката.

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев остават големите акционери всеки с по дял от 42.50% от акциите с право на глас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст