Щатите и Островът “построиха мост” за деривативи

валути

Великобритания и Щатите сключиха на 25 февруари дългосрочен договор, който гарантира, че трансатлантическият пазар на деривативи на стойност 2 трлн. щ. долара дневно  няма да се разстрои от BREXIТ със или без споразумение. Председателят на щатската комисия за търговия на фючърси – Кристъфър Джанкарло, посочи, че споразумението потвърждава статуса на Лондон като глобален финансов център сега и "в далечно бъдеще". Американските и английските регулатори информираха репортерите, че търговията и клирингът на транзакции с финансови производни в Лондон и в Ню Йорк, които имат 80% дял от контрактите, сключени извън световните борси, ще се осъществяват по досегашния набор от правила (написани от Европейския съюз) и след BREXIТ. Трансатлантическата сделка покрива както търговията, така и клиринга на финансови производни от компании като клиринговото поделение LCH на Лондонската фондова борса, СМЕ и ICE. 

Европейският съюз също работи в подобна насока, доколкото отделянето на Острова без сделка може да замрази клиринга на деривативи заради доминиращата позиция на LCH в деноминираните в евро лихвени суапови операции. Дългосрочни връзки обаче тепърва ще се разработват. Освен това краткосрочните мерки на Брюксел се отнасят само за клиринга, но не и за търговията на финансови производни. ЕС затяга и изискванията си към чуждестранните клирингови къщи, които искат да обслужват клиенти от общността, като настоява да ги упъти какво да правят в случай на криза – стъпка, на която Великобритания и САЩ се противопоставят. Това се възприема като опит част от бизнеса с деривативи да се прехвърли в ЕС.

Въпросните финансови инструменти се използват широко от компаниите като застраховка срещу неочаквани промени на кредитните разходи, на валутите или на цените на суровините.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст