ВМРО и “Атака” ще подкрепят ветото на президента

Юлиан Ангелов

ВМРО подкрепя ветото на президента, обяви заместник-председателят на партията Юлиян Ангелов. Той добави, че тя ще участва активно в предстоящите дискусии по изборното законодателство в парламента.

"Ние от ВМРО бяхме може би първите, които призовахме президента да наложи вето, с оглед на това, че не бяхме съгласни с една част от тези промени, а именно промените, които касаят преференциалния вот, включително и избора за нова ЦИК, които ние подкрепяхме като неща, които трябва да се спазят по закон. Така че ние призовахме тогава още президента да наложи вето. Ние сме си казали мнението. Ние сме "за" ветото по тези въпроси, по други въпроси може да имаме друго мнение, в крайна сметка явно Изборният кодекс ще се отвори отново и ще се гледа след това президентско вето. Така че тези неща, мисля, че ще се решат и българското общество ще получи това, което иска реално", обясни позицията на ВМРО Ангелов.

От ВМРО настояват и за намаляване на прага за избор на кметове по селата. "За нас също е важно да се промени в Изборния кодекс и изборите за кметове на кметства от 350 да падне на 200, т.е. кметове на села да бъдат избирани с по-малко избиратели, защото това, което е в момента по закон, 350 души, както направиха последната промяна, не отговаря на реалностите в държавата", категоричен е той. Според него това означава, че всеки общински кмет ще си назначава негови партийни другари по селата за кметове, което не е нормално. Когато Изборният кодекс влезе в пленарната зала за ново обсъждане, ВМРО ще направи това предложение, за да може наистина да се реши и този проблем.

"За нас това са съществените проблеми. Другите неща, които се коментират  –  обновяване на избирателни списъци и т.н., са неща, които просто по никакъв начин няма да помогнат на изборния процес или на обективността на изборите", смята депутатът от ВМРО. Юлиян Ангелов каза, че не може да гарантира дали партньорите в т.нар. "малка коалиция" ще подкрепят ветото. Ангелов обаче каза, че неговата партия ще даде подкрепата си за последните предложения на ГЕРБ за ремонт на Изборния кодекс, които са още в комисии. "Тези предложения, които ГЕРБ направиха, ще ги подкрепим, защото те са в унисон с това, за което е наложено ветото, така че и в единия, и в другия случай ние ще подкрепим, защото това ще върне стария вид на преференциите и избор на нова ЦИК", обясни той.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров коментира, че ветото на президента трябва да бъде прието от Народното събрание. По думите му то е било очаквано. Сидеров припомни, че партията му не е участвала в гласуване на промените в изборното законодателство.  

"Сега вече се очаква може би да се впуснат в залата от мнозинството, тъй като това е най-бързият начин да се отмени, да се върне законът в старото положение. Поправки върху закон, който вече е гласуван на второ четене, няма как да станат. Трябва да се изработи съвсем нов кодекс – по- сложна, по-дълга процедура", коментира той. Сидеров е на мнение, че "БСП трябва да се върне в пленарната зала и то без да поставят условия, които са неизпълними, затова предложението на президента е уместно".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст