ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фолксваген” избрал Сърбия за новия си завод за 1.4 млрд. евро?

Фолксваген

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" решил да изгради новата си фабрика в Сърбия, твърди местното издание "Вечерни новости". Според изданието концернът е предпочел Сърбия пред България, Румъния и Турция. 

От публикацията става ясно, че "дългогодишен фаворит" е била нашата страна. "Не е тайна, че германците планират да открият нов завод в тази част на Европа. Те многократно говореха публично, но дилемата беше в коя страна.Румъния и България са членки на Европейския съюз, така че се очаква да направят нови инвестиции. Зад тях имаше Турция, която е огромен пазар с 80 милиона души. Въпреки това, представянето на сръбската икономика, пристигането на почти всички най-важни производители на автомобилни компоненти, а също и приятелските отношения на нашето държавно ръководство с колегите от Германия, претегляха лентата в наша полза", коментира изданието. 

Засега информацията на "Вечерни новости" не намира потвърждение. Сръбският таблоид "Блиц" е изпратил запитване до германския гигант. От "Фолксваген" пояснили, че решение къде да бъде изграден източноевропейският завод не е взето. Компанията отказала да коментира конкретните претенденти, сред които се знае, че е и България. 

Новата фабрика "Фолксваген" трябва да има капацитет от 300 000 автомобила годишно, а инвестицията е на стойност около 1.4 млрд. евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 служители, от които до 650 инженери. Очаква се "Фолксваген" да вземе решение в следващите два месеца. От медийните публикации по темата България и Сърбия се оформят като фаворити. В новия завод следва да се сглобяват пет модела на "Фолксваген" и "Шкода".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст