ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как да станете щастливи

На 20 март се отбелязва Международния ден на щастието. Но ако не изпитвате нищо подобно, не бива да се отчайвате. Според Лори Сантос, професор по психология в Йейлския университет в САЩ, за да станете щастлив човек трябва да тренирате, точно както го правят музикантите и спортистите. "Чувството за щастие не идва само по себе си, трябва да се научим да го изпитваме", твърди психологът. И знае какво говори, защото нейният курс "Психология на щастието" се смята за най-популярният сред студентите в цялата 317-годишна история на университета. През 2018-а в него са се записали рекордните 1200 души.

"Науката е доказала, че за постигане на щастието трябва да се полагат съзнателни усилия, а това не е лесно и изисква време", казва Лори Сантос. Тя е разработила пет упражнения, насочени към постигане на щастието.

1. Направете списък на житейските си успехи

Сантос предлага на студентите в продължение на седмица да записват всяка вечер в дневник събитията, които са ги накарали да почувстват, че денят им не е преминал напразно. По този начин те създават списък от неща, за които трябва да благодарят на съдбата. "Може би това ви се струва твърде просто, но ние установихме, че студентите, които редовно правят упражнението, се чувстват по-щастливи", казва Сантос.

2. Спете повече

Задачата е да се опитате да спите по 8 часа всеки ден в продължение на седмица. По думите на Сантос тази цел се е оказала най-трудно постижима за студентите. "Учените отдавна са наясно, че пълноценният, продължителен сън намалява риска от депресии и подобрява настроението като цяло", казва професорът.

3. Медитирайте

Сантос препоръчва да прекарвате в медитация най-малко 10 минути дневно. Тя твърди, че през студентските години медитацията й помагала да се справя със стреса. А сега запознава студентите си с резултатите от няколко изследвания, които доказват, че медитацията и другите начини за концентриране на вниманието повишават нивото на щастие.

4. Общувайте повече с близки и приятели

По думите на психолога все повече научни разработки потвърждават, че общуването с роднини и приятели подобрява настроението и фактически прави хората по-щастливи. На езика на психологията това се нарича "здрави междуличностни отношения и социални връзки". Ако те присъстват във вашия живот, шансовете да усетите благополучие нарастват значително. Това е лесно постижимо, твърди Сантос. Трябва просто да изживеете момента, да се опитате да почувствате стойността на общуването с близките и важността на факта, че посвещавате времето си на тях.

Впрочем времето е много важно за чувството за щастие. "Ние често свързваме благосъстоянието с количеството пари, – казва професор Сантос. – Но научните данни показват, че най-важното всъщност е с колко време разполагаме".

5. Не стойте дълго в социалните мрежи

Социалните мрежи създават фалшиво усещане за щастие, твърди Сантос, и е много важно да му се противопоставим. "Последните данни показват, че хората, които редовно използват платформи като Инстаграм, не са толкова доволни от живота, колкото онези, които не са толкова активни", коментира психологът.

Така че всичко е просто: ако искате да бъдете щастлив човек е достатъчно да сте благодарни на съдбата, да спите повече, да се отпускате по-често, да общувате с близки хора и да избягвате социалните мрежи. Щом тези съвети са добри за студентите Йейл, може би ще помогнат и на вас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст