Лейди Гага ще спасява Венсан Болоре

Special лейди гага

2018-а бе необичайно сурова за френския милиардер Венсан Болоре. Бившият председател на медийния гигант "Вивенди" бе замесен в скандал за подкупи в Африка, програмата му за споделени услуги с електрически автомобили в Париж Autolib бе закрита. И като капак той загуби битката за контрол върху "Телеком Италия" – изпадналия в затруднения телекомуникационен гигант, който бе в основата на плана му да създаде южноевропейски гигант в областта на развлекателния бизнес.

Въпреки отстъпленията помощта чука на вратата, превъплътена от Тейлър Суифт, Лейди Гага и "Ю Ту", на които  "Вивенди" планира да продаде 49% дял от "Юнивърсъл мюзик груп" – най-голямата звукозаписна компания в света. Продажбата ще донесе повече от 15 млрд. щ. долара на "Вивенди" и ще изстреля нагоре цените на акциите й, прогнозират анализатори. Няколко милиарда от сумата ще влязат и в хазната на холдинговата компания на Венсан Болоре – Bollore SA, която е основен акционер на "Вивенди".

През последните четири десетилетия 67-годишният финансист трансформира фамилния конгломерат "Болоре" в машина за придобивания с вложения в сектори от пристанища и рекламен бизнес до медии и технология за батерии. В хода на тези покупки магнатът създаде мрежа от взаимно свързани публично търгувани фирми и стана известен във френските финансови кръгове като "усмихващият се убиец". В рязък контраст със съвременните акционери активисти, които разбиват придобитите дружества в полза на клиенти на хеджингови фондове, Болоре беше от старата школа и се водеше от много по-елементарна традиция: да изгради династия. През последните години той постави децата си на ключови позиции в компаниите си и окрупни семейното състояние до над 5 млрд. щ. долара, по данни от индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг".

На годишното общо събрание на акционерите на "Вивенди" на 15 април Венсан Болоре се оттегли от фирмения борд и бе определен за цензор и специален съветник на председателя на управителния съвет – сина му Яник Болоре. През май другият му наследник – 33-годишният Сирил, ще замени баща си като председател на борда и главен изпълнителен директор на Bollore SA. Тридесетгодишната му дъщеря Мари от 2017-а е шеф на автомобилното дружество за производство на електрически коли и батерии Blue Solutions. А най-възрастният син Себастиан е член на бордовете на няколко компании, включително на производителя на видео-игри Gameloft, който е собственост на "Вивенди".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст