Около 1.5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

Министерство на здравеопазванетоНови линейки

Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Страната ни се нарежда и на едно от водещите места сред страните от Европейския съюз по честота на затлъстяването в детска възраст. Това показват данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). 

Европейската асоциация за изследване на затлъстяването е одобрила кандидатурата на Александровска болница за акредитиран център за лечение на затлъстяването. Това ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване. Още през 2016 г. в УМБАЛ “Александровска” е сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия.

Според експертите лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички. То включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка – бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст