Щатските компании осветлиха пропастта в заплащането между шефове и подчинени

компании

Първите целогодишни отчети на американските компании, внесени след като щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) ги задължи да разкриват съотношенията между възнагражденията на главните им изпълнителни директори и на средностатистическите им служители, разбуни духовете на борците за ограничаване на шефските заплати. В което няма нищо странно като се има предвид, че средното съотношение за 2018-а е било 254:1 срещу 235:1, според анализ на консултантската компания от бранша Equilar. Това означава, че средностатистическият ръководител е получил 254 пъти по-високо годишно възнаграждение от средностатистическия служител в компанията си. Това привлече вниманието на работническите профсъюзи, на активисти и политици в началото на предизборния сезон през 2020-а, в който няколко члена на Демократическата партия агитират за ограничаване на корпоративния разгул и за редуциране на неравенството.

Всъщност скандалът около въпросните съотношения се разгоря когато Кати Портър – представителка в щатския Конгрес от щата Калифорния, предизвика шефа на "Джей Пи Моргън Чейз" за пропастта между възнаграждението му за 2018-а от 31 млн. щ. долара и получаваните 16.50 долара за час от касиер в нейния избирателен район.

Щателното проучване на изнесените данни от Equilar показва наличието на големи разлики и аномалии между анализираните компании. Equilar е проучил отчетите за 2018-а, внесени от стоте най-едри корпорации до 1 април 2019-а. Пълният набор от сведения няма да е наличен до май, но авторът на анализа не очаква особени отклонения от очертаната вече картина. 

От стоте проучени главни изпълнителни директори 11 са получили 1000 пъти по-високи възнаграждения от средностатистическите си служители и повечето от тях не могат да дадат задоволително обяснение за ножицата.

Например, шефът на компанията Manpower, който е взел 2508 пъти повече от изкараните 4563 щ. долара от средностатистическия си работник, е заявил, че 95% от персонала му е бил на временни договори.

В други случаи съотношението е било "нетипично високо" заради стимули, свързани с финансовите постижения на фирмите. Двамата главни изпълнителни директори на "Оракъл" – Сафра Катц и Марк Хърд, са надхвърлили многократно средното съотношение с пакетите си от по 108 млн. щ. долара всеки, защото в тях са били включени опции на акции от задържани за период от пет години компенсации. И ако се въведат компенсиращи това време величини, то реалното съотношение ще спадне до 1205:1.

Най-екстремна е пропастта в случая на Елън Мъск, получил 40 668 пъти повече от средния служител на "Тесла". Тук обаче трябва да се отчете, че Мъск ще вземе пълния размер на възнаграждението си, ако изпълни ред предварително формулирани условия, включително компанията да надхвърли пазарна капитализация от 650 млрд. щ. долара.

На другия полюс е легендарният инвеститор Уорън Бъфет, който през миналата година е получил седем пъти по-малко пари от средния служител в компанията му "Бъркшър Хатауей". 

Анализи на съотношенията за 2017-а показват, че съотношенията на годишните възнаграждения варират значително за отделните сектори и авторите им се съмняват, че се обуславят от финансовите постижения на фирмата. 

SEC пресмята, че компаниите са похарчили 1 млрд. щ. долара, за да изпълнят разпорежданията на надзорника да внесат информация за различията между възнагражденията на ръководния и редовия персонал. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст