Вписаха още три варненски забележителности сред “100-те национални туристически обекта”

аладжа манастир

Още три от най-посещаваните варненски туристически забележителности бяха вписани сред "100-те национални туристически обекта". Част от най-голямото туристическо движение у нас вече са Аладжа манастир, Римските терми и Парк-музеят "Владислав Варненчик".

До момента само Регионалният исторически музей и Военноморският музей в морската ни столица бяха включени в този списък.

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII-XIV век. През 1927 г Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1968 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение. Помещенията са издълбани на две нива във високата почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения. Второто ниво е естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис. През 2009 г. със средства на Община Варна е създаден уникалният аудиовизуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир".

Разположените в югоизточната част на съвременния град Варна Римски терми са част от историческото ядро на античния град Одесос. Със застроената си площ от над 7100 кв. м това е най-голямата антична обществена сграда в България и четвъртите по големина терми (бани) в европейските провинции на Римската империя. През 1968 г. "Римските Терми на Одесос" са обявени за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. Днес Римските терми са една от основните исторически забележителности във Варна, разположени в централната част на града. Частично реставрирани, консервирани и експонирани върху цялата си площ, термите, заедно с посетителския център са достъпни за посещения целогодишно. Част от най-представителните археологически находки и архитектурни детайли от обекта могат да се видят в постоянната експозиция на Археологически музей във Варна.

Парк-музей "Владислав Варненчик" е мемориален комплекс, разположен в центъра на бойното поле от  средата на ХV век, сред уникален парк на площ от 30 декара.  На 10 ноември през 1444 година в битка  за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело, наречен посмъртно Варненчик. В негова чест в западната част на града  през 1935 година е изграден символичен мавзолей. През 1964г, по повод 520-та годишнина от битката при Варна, е построена музейна сграда, в която е открита първата музейна експозиция. През същата година е издигнат паметник на Янош Хуняди – главнокомандващ армията на крал Владислав.

Парк-музей "Владислав Варненчик" е филиал на Националния военноисторически музей в София. В експозицията му се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. Музейният парк е създаден по план на чеха Антон Новак, който разработва и идеята за Морската градина. На територията на парка се намират две тракийски могили.

Новите варненски забележителности са включени в националното движение в навечерието на новия летен сезон, което пък ще увеличи интереса и броя на посещенията към тях. Освен това с тях се прави още една крачка към реализацията на проекта "Варна – дестинация на четири сезона". Варненци биха били още по-доволни, разбира се, ако към списъка на "100-те национални туристически обекта" бъде добавена и уникалната природна забележителност "Побити камъни".

Движението "100 национални туристически обекта"е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея  е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна. Тази инициатива е уникална с това, че тя обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. А още по-хубаво е това, че тя се развива и към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.

Националното движение "100 национални туристически обекта" е без аналог в света. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст