И полският премиер затъна в имотен скандал

Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заедно с жена си се е сдобил през 2002 г. на много изгодна цена с парцел във вроцлавското предградие Опорув, който сега струва сто пъти повече. Това оповестява варшавският вестник "Газета виборча" в статия под заглавие "Как се е обогатил Моравецки", като новината е разпространена и от други полски медии.

Три години преди Матеуш и Ивон Моравецки да купят парцела земеделска земя с площ 15 хектара, той е станал собственост на енорията "Света Елжбета" по силата на закон за реституция на одържавени през комунизма църковни имоти. Според "Газета виборча" купувачът заплатил 700 хиляди злоти, а тогавашната пазарна цена била четири милиона злоти, тоест шест пъти по-висока. Вроцлавският епископат съобщил, че документите по сделката са изчезнали.

Търговията с недвижимости в областта Шльонск (с главен град Вроцлав) е била разследвана от полската Агенция за вътрешна сигурност поради множество съмнения за корупция. През 2006 г. бъдещият премиер е бил разпитван като свидетел и признал, че е узнал за възможността да купи имота от кардинал Хенрик Гулбинович, близък приятел на семейство Моравецки. Според "Газета виборча" пред прокурорите Моравецки декларирал, че в момента на покупката не е имало одобрен план за регулация на въпросния терен. Вестникът обаче подчертава, че от предната 2001 г. е започнала процедурата по одобряването именно на такъв план. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите имоти ще се увеличи.

"Газета виборча" твърди, че земята, която притежава семейство Моравецки, понастоящем се оценява на около 70 милиона злоти (сто пъти повече от цената на придобиване), което не е отразено в имотната декларация на полския премиер. И въпреки че Моравецки прехвърлил имотите си на името на своята съпруга и тя се заела с неговите финансови и имотни дела, според вестника през 2013 г. Моравецки все още е имал контрол върху своя бизнес с недвижимости.

В отговор на публикацията на "Газета виборча" пресслужбата на правителството обяви, че премиерът е решил да се обърне към съда, за да бъде изяснен случаят, съобщават други полски медии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст