Йоханес Хан: Без решаване на двустранните проблеми няма членство в ЕС

йоханес хан

Европейският комисар за разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви във Виена, че без решаване на двустранните проблеми няма членство в ЕС и повтори, че Северна Македония е позитивен пример в региона, че проблемите могат да се решат, а премиерът на Северна Македония Зоран Заев изтъкна, че решението, което Скопие и Атина намериха за дългогодишния си спор, би могло да окуражи Белград и Прищина да продължат диалога, пише белградският вестник "Политика". Говорейки на форума "Новите перспективи на Северна Македония", организиран от Виенския икономически форум, Йоханес Хан каза, че в момента Северна Македония е единствената страна в Западните Балкани, която няма спорове със съседите и с това е по-стабилна от останалите части на региона, посочва белградският вестник.

Започнахме преговори със Сърбия и Черна гора и в момента тези страни формално са най-напреднали на този път, но това не изключва възможността Северна Македония да успее да компенсира изоставането, което има, тъй като е единствената страна, която няма нито един двустранен спор със съседите. В стратегията на Европейската комисия за Западните Балкани казахме ясно, че приемаме нови членки само, ако нямат двустранни конфликти. Не сме готови да внасяме конфликти, заявил Хан, цитиран от "Политика".

Всички говорят за Северна Македония като за позитивен пример, единствената страна в Западните Балкани, където е мирно, няма протести, работите се движат, успешно завършихме изборите, за да може да се посветим на икономическите ценности, които за компаниите означават печалба, за нас брутен вътрешен продукт, нови работни места и възможно нарастване на нашия износ, заявил премиерът на Северна Македония Зоран Заев след приключването на Виенския икономически форум, съобщава вестник "Нова Македония".

Заев посочил, че страната заслужава позитивно решение от Европейската комисия и от Европейския съюз за получаване на дата за преговори, тъй като е направила много, пише изданието.

Заев добавил, че през първата половина на юни ще излезе с конкретни решения за промени в правителството, в правителствените институции, управителните и надзорните съвети, а ще се случат промени и в Социалдемократическия съюз, които ще означават подобряване на работата на най-голямата управляваща партия, пише в "Нова Македония".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст