Макрон: Нужен е здрав съюз между Франция и Германия

макрон

Френският президент Еманюел Макрон потвърди днес своята увереност, че е необходим здрав съюз между Франция и Германия, предаде ДПА.

Европа не може да върви напред, ако има разногласия между Париж и Берлин, каза Макрон в интервю за няколко френски регионални вестника. По думите му той и германският канцлер Ангела Меркел изпитват взаимно уважение и поддържат добро сътрудничество. "Немците направиха истински компромиси", каза френският лидер и изброява сфери като бюджета, еврозоната, отбраната, защитата на авторските права, както и отстояването на интересите на Европа пред световните сили. 

Макрон заяви, че не е необходимо ЕС да бъда стерилен съюз, в който не се говори за разногласията. Той се позовава на партньорствата "Де Гол – Аденауер, Митеран – Кол и Шрьодер – Ширак, които са имали "истински различия в мненията, довели до истински напредък". 

По темата за евроизборите, които ще се състоят в неделя във Франция, Макрон казва, че те са много важни и са първите от 1979 г. насам, които представляват "екзистенциален риск". Президентът отбелязва, че за пръв път се забелязва колаборация между националистически партии и външни интереси, чиято цел е раздробяване на Европа. "Руснаците и някои други никога досега не са били толкова склонни да подкрепят крайни партии", заключава президентът на Франция Еманюел Макрон, предаде ДПА. 

В същото интервю той предупреждава европейците "да не бъдат наивни" относно възможностите за външна намеса в изборите за Европейски парламент, предаде Асошиейтед прес. Той обвинява директно Стив Банън, бившия стратег на Тръмп, и руски олигарси, че са в заговор с европейски националисти за разбиване на Европейския съюз. 

Наскоро Банън беше във Франция и похвали предизборната кампания на крайнодесния лидер Марин Льо Пен. Тя обаче се дистанцира от американеца в стремежа си да разшири подкрепата за своята партия Национален сбор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст