Машините за гласуване ще се тестват и при поставянето им в секциите

машинно гласуване

Трите хиляди машини за гласуване на евровота в неделя ще бъдат тествани и при инсталирането им в избирателните секции на 25 май. ЦИК прие методическите указания за начина на гласуването.

Ако в деня на вота възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се окаже невъзможно,  в секциите с проблеми ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Председателите или секретарите на секционните комисии, където ще има машинен вот, ще подписват приемно-предавателен протокол. Подпис ще сложи и представител на доставчика. Вече има утвърден график.

На куфарите на всяка машина трябва да има разпечатка с номера и адреса на секцията. В запечатан плик на секционните комисии ще се предостави пин код и 5 смарт карти за активиране на машината и за гласуване.

Две от картите с надпис "член на СИК" са предназначени за активиране на машината за гласуване,  като едната от тях е за резерв, а другата с надпис "избирател" са предназначени за гласуване от избирателите в изборния ден.

В секцията машината за гласуване ще се разполага така, че да се гарантира тайната на вота. Машинното гласуване е само по желание, като избирателите имат право да решат дали ще се възползват от него, или ще упражнят вота си с хартиена бюлетина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст