ОИСР намали прогнозата си за световния икономически растеж

Заплата

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие намали прогнозата за световния икономически растеж за 2019 г. с 0.1 процентни пункта в сравнение с мартенската оценка до 3.2%. Този минимален темп на растеж от 2016 г. насам се дължи на отрицателните последици от търговските напрежения.

Според прогнозата на ОИСР, през следващата година глобалният растеж трябва да се ускори до 3.4%, но само ако САЩ и Китай откажат да увеличат тарифите, обявени този месец. От организацията предупредиха, че темповете на растеж в Китай и Съединените щати могат да спаднат средно с 0.2–0.3% до 2021 г. и 2022 г. в случай, че страните не променят курса.

През март организацията прогнозира ръст от 2.6% през тази година година. Очакванията са САЩ да надмине другите големи развити икономики с 2.8% увеличение през тази година. През следващата година прогнозите са ръстът на най-голямата световна икономика да се забави до 2.3%. Според оценките на организацията БВП на Китай през 2019 г. ще се увеличи с 6.2%. През следващата година се очаква растежът да се забави до 6% и да бъде минимален от 30 години насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст