Тръгна първият български информационен сайт за диабета

лекари интернет

442 млн. души страдат от диабет в световен мащаб, в Европа те са 58 млн., а в България – близо половин милион души. Тази статистика беше съобщена от Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, при представянето на първия български информационен сайт за заболяването – диабет.бг.

Сайтът ще отговори на всички въпроси на хората за болестта, като целта му е да го направи на един разбираем немедицински език. Сайтът ще помогне на обществото и на болните с диабет да получат цялостна информация, която липсва, казва Майя Викторова, председател на Българска асоциация „Диабет“.

„Да изнасяме данни за това колко бързо и с какви сериозни темпове се увеличава заболеваемостта, за възможностите за превенция, за лечение, за контрол“, посочи тя. 

В световен мащаб диабетът е вече епидемия заради начина ни на живот, България не прави изключение. И тъй като у нас голяма част от пациентите се диагностицират късно, когато се появяват кардиологични или съдови болести, диабет.бг ще е полезен за хората като вид превенция.

„Сайтът ще отговори на много въпроси за признаците на болестта, за диагностицирането, за лечението, за превенцията. Важно е информацията, която търсим за болестите в интернет, да бъде вярна. Уверена съм, че хората с диабет и техните семейства ще намерят много отговори на много въпроси“, каза още Викторова.

Сайтът ще даде и насоки за хората с диагностициран диабет дали при тях не се получават придружаващи заболявания и така ще се предотвратят късните усложнения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст