Белият дом успокоява Конгреса, не искал война с Иран

конгрес САЩ Вашингтон

Представители на правителството на САЩ, които отидоха вчера в Конгреса, за да го информират на специални брифинги за обстановката около Иран, опитаха да убедят конгресмените, че правителството на президента Доналд Тръмп иска да възпре агресията на Техеран, а не да напада Ислямската република, заявиха членове на Конгреса, цитирани от Ройтерс.

"Надявам се, че смекчават (риториката). Опитаха се да създадат именно такова впечатление", каза пред репортери Елиът Енгъл, член на Камарата на представителите на САЩ и председател на комисията й по външни работи. Той заяви това след калисифицирания брифинг за камарата, чиято зала беше пълна.

Брифинга за конгресмените дадоха държавният секретар Майк Помпео, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джозеф Дънфорд и изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан. Това стана, след като седмици наред съпартийците на Тръмп от Републиканската партия, но и представителите на Демократическата партия искаха настойчиво да получат повече информация за изострящото се напрежение с Иран.

След това представителите на правителството дадоха сходен брифинг, също при закрити врати, и за Сената, чиято зала също беше пълна.

На закритите заседания те очертаха това, което според тях представлява непосредствена заплаха за американските военнослужещи в Близкия изток, произтичаща от Иран или съюзниците му. Няколко демократи изразиха скептицизъм за размерите на заплахата, а републиканците на Тръмп като цяло се съгласиха, че има повишен риск за американците.

"Няма никакво намерение да се тръгва на война в региона. Това е възпираща операция, за да бъдат спрени изострянето на ситуацията от Иран и неговата агресия", каза пред репортери Майк Маккол, водещият представител на републиканците в комисията по външни работи на камарата.

След като разговаря с конгресмените, Шанахан каза, че правителството не иска ситуацията да се изостря и че действията досега на Вашингтон са предотвратили евентуални ирански атаки срещу американските сили.

"Тук става дума за възпиране, не за война. Не целим да водим война", заяви той пред репортери.

Иранският президент Хасан Рохани междувременно определи правителството на САЩ като "новаци в политиката с наивни представи" и заяви, че президентът Доналд Тръмп е отстъпил от заплахите си срещу Техеран, след като негови военни съветници са се обявили против идеята за война с Ислямската република, предаде Ройтерс.

В излъчена на живо по държавната телевизия реч Рохани също заяви, че единството на иранската нация е разубедило Тръмп да води война.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст