Деница Златева: Тези избори са битка за Европа, за България и за справедливост

Министерски съвет Деница Златева

„Един от нашите основни приоритети е да върнем социалната Европа, която да поставя човека в центъра на политиките си“. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Деница Златева на предизборен дебат по БНТ. Тя добави, че за левицата е важно, в рамките на следващия програмен период, да има мерки, които да доведат до развитие на конкурентоспособността и увеличение на производителността на труда. 

„Трябва да имаме и повишаващ се жизнен стандарт, и увеличени доходи. Това може да стане чрез европейско финансиране и реализация на Европейския стълб за социалните права, чиито идеи залегнаха в платформата на социалистите“, коментира Златева. Зам.-председателят на БСП заяви, че най-важното е да си кажем, че 12 години след  членството в ЕС изоставаме изключително много от страните, с които тръгнахме от едно ниво на икономическо развитие. Тя коментира, че за последните 10 години доходите на румънците и чуждестранните инвестиции в северната ни съседка растат чувствително над нашите. „За нас социална Европа, социалната политика, намаляването на неравенствата и развитието на икономиката са първостепенен приоритет“, категорична бе Деница Златева.

Деница Златева призовава българските граждани да подкрепят БСП с №18 в бюлетината и да гласуват свободно и без страх, защото за последните години левицата е показала какво означава да си алтернатива на 10 годишното управление на ГЕРБ. „За нас думите солидарност, справедливост и равнопоставеност не са изпразнени от съдържание. Ние имаме ясна мисия в ЕП и силата да формираме мнозинства в него, за да сложим край на дългогодишната хегемония на ЕНП, защото  тези избори са битка за Европа, за България и за справедливост“, заяви още Златева. Тя каза още, че при срещите й с хората, основно в Северозападна България, освен липсата на инфраструктура те са поставяли и много други наболели проблеми. Деница Златева уточни, че част от тях са  изключително ниските доходи и липса на елементарни здравни грижи. „Те поставиха и друга болна тема – в 21-ви век хората да се  делят на гласували и негласували за една или друга партия. Не може да се отказват социални услуги на човек, който не е гласувал за кмет на ГЕРБ. Примери за това са кметовете на с.Раброво и общ. Бойница“, обяви Деница Златева

„Важно е не да оставяме Германия и Франция да диктуват приоритетите ни чрез своите политики, а да имаме самочувствие и да търсим коалиции по важните за България въпроси, защото изпихме горчивата чаша от късната реакция по пакета „Мобилност“, коментира още Деница Златева. Тя добави, че има много теми, които предстоят да се гласуват като следващия европейски бюджет, който по думите й неминуемо ще рефлектира върху средствата за намаляване на социалните и икономическите регионални неравенства. „Трябва в тесен диалог между евродепутатите, парламента и правителството, които програмират тези средства, да се поучим от грешките на предишните периоди. Трябва да преценим и дали си заслужава в една община да построим стадион за 6 млн. лв., когато там  няма канализация или болницата е в окаяно състояние“, посочи Златева. Кандидатът за евродепутат каза още, че правилното разпределение на средствата от ЕС е много важно, защото за 12 години политиците не са успели да убедят хората, че има ефективен контрол върху европейските средства. „Докато не докажем на хората, че европейските средства се използват по предназначение, винаги ще остава съмнението за злоупотреби. Залагаме много на европейската прокуратура, но е много важно кои ще бъдат двамата прокурори, които ще работят с нея в България“, коментира още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст