Китай заплаши да ограничи достъпа на САЩ до редките метали – лантаниди

сащ китай търговска война

Китай може да използва стратегически важни редки метали от групата на лантанидите, търсени от високотехнологичните индустрии като коз в разрастващата се търговска война със САЩ, пише в сряда вестник "South China Morning Post".

Публикацията обръща внимание на факта, че президентът на Китай Си Цзинпин посети предприятие за редки метали в източната провинция Дзянси. Според експерти посещението изпраща сигнал, че Пекин може да използва редките метали от групата на лантанидите като коз в търговската война със САЩ и също така показва готовността на властите да подкрепят тази индустрия.

Китай е най-големият световен производител на редки метали и техният основен доставчик в САЩ. Страната задоволява до 80% от световното търсене на тази суровина. Тази група включва 17 елемента, използвани в електрониката, химията, автомобилостроенето, оптиката, военните технологии и много други области. Миналата година 120 000 тона редки елементи са добити в Китай – около 71% от световното производство.

Както отбелязва изданието, САЩ умишлено изключват тази категория от стратегически важни стоки от списъка на китайския износ, който ще бъде обект на повишени мита.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст