Няма динамика в общественото доверие преди изборите, твърди експерт

Стойчо Стойчев

Социологът Стойчо Стойчев, преподавател в Софийски университет "Св. Кл. Охридски" коментира днес в ефира на БНР резултатите от социологическите проучвания на "Тренд" и "Маркет линк" за предстоящите евроизбори.

"Динамика на общественото доверие, според мен, не е имало изобщо. Тази динамика по-скоро е само в социологическите проучвания. Предишните проучвания бяха направени във вихъра на скандалите с апартаментите. В средата на април се появиха данните, че БСП изпреварва с 1,5% ГЕРБ, а сега е точно обратното", заяви експертът.

Социологът смята, че не е нужно дори да се гледат социологически данни, за да се знае, че има три сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, които задължително влизат не само в Европейския парламент, но и при всякакви други избори. По негови думи в последните дни се спекулира много дали ВМРО биха могли да преминат бариерата, като се екстраполира скандалът с имотите на Каракачанов. Също така според него другата партия под въпрос е Демократична България. Като отново се спекулира с това дали те ще успеят да мобилизират достатъчно доверие. Стойчев допълни, че голяма е вероятността тези две партии да имат по един депутат, защото от една страна, ГЕРБ не биха могли да загубят толкова от апартаментите, колкото биха могли да спечелят Демократична България от мобилизация на някакъв протестен вот, колкото и малък да е той. А от друга страна, организации като ВМРО печелят на базата на антиевропейското говорене.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст