Путин, Меркел и Макрон обсъдиха конфликта в Украйна по телефона

владимир путин ангела меркел еманюел макрон

Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон темата за конфликта в Източна Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руското президентство посочи, че във фокуса на разговора донякъде е била и смяната на ръководството в Киев, след като миналия месец Володимир Зеленски беше избран за президент.

Германия, Франция, Украйна и Русия водиха четиристранни преговори помежду си за уреждане на конфликта в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, в който от 2014 г. са загинали 13 000 души, отбелязва Ройтерс.

След телефонния разговор на лидерите Елисейският дворец разпространи комюнике, в което се изразява готовност Франция и Германия да предприемат необходимите усилия за осъществяване на Минските споразумения, предаде ТАСС.

Германското канцлерство съобщи, че е била обсъдена и ситуацията около Иран, предаде Асошиейтед прес.

Според изявление на кабинета на Меркел тримата лидери са "изтъкнали необходимостта Иран да бъде убеден да остане в ядреното споразумение, което те се споразумяха да запазят".

Кремъл допълни, че тримата лидери са обсъдили и ситуацията в Сирия.

Украйна може да подложи на референдум евентуално договорено с Русия мирно споразумение, съобщи снощи началникът на администрацията на президента Зеленски Андрий Богдан, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Украински войски воюват с подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, който от 2014 г. е взел 13 000 жертви. Украйна освен това иска Русия да й върне Кримския полуостров, който Москва анексира същата година, отбелязва Ройтерс.

"По въпроса за сключване на мирни споразумения с Русия обмисляме организиране на всенароден референдум", заяви Богдан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст