Разработват национални програми за висшето образование

красимир вълчев

Предстои създаването на национални програми за висшето образование. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев по време на посещението си в Университета по архитектура, строителство и геодезия 

"Програмите ще подпомагат привличането на млади преподаватели, въвеждането на нови технологии в образователната система, създаването на програми за чуждоезиково обучение. Те ще следват успешния пример на работещите вече национални програми в предучилищното и училищното образование. Българските университети имат потенциал за създаването на подобни мрежи, както на балканско и европейско, така и на интерконтинентално равнище", смята Вълчев.

Ректорът на УАСГ проф. Иван Марков каза, че университетът вече успешно си партнира със сродни висши училища във Виена и Париж. А в ход са и преговори за сътрудничество с университета в Щутгарт, където възпитаници на УАСГ са преподаватели. Университетът успешно привлича студенти от Индия, Китай и Дубай.

Вълчев посети новосъздадения с финансовата подкрепа от министерството Национален център по сеизмично инженерство. За научните изследвания и експерименталното оборудване на центъра министерството е отделило 350 000 лева. В центъра ще се обучават всички студенти на университета в курсове за сеизмична устойчивост, тъй като страната ни се намира в зона с много силна сеизмична активност. Центърът е започнал да осъществява три от заложените 18 проекта за сеизмично укрепване на паметници на културата, мостови конструкции и панелни сгради.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст