Търсенето на жилища в Пловдив изпреварва предлагането и все още е пазар на продавачите

Главната Пловдив

Пазарът на жилища в Пловдив привлича погледите на анализаторите през последните години. Една от причините е оформянето на града като един от икономическите центрове на страната с много заводи и офиси на български и чуждестранни фирми, които привличат естествено служители и работници и от други населени места. От друга страна, раздвижването е свързано и с обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата.
Затова не е изненада, че средната цена на квадратен метър в Пловдив през първото тримесечие е достигнала 757 евро, което е ръст с около 8% на годишна база, показва анализът на "Бългериан Пропертис". Въпреки това, тя остава по-ниска в сравнение с котировките в Бургас и Варна, където се плаща по 830-850 евро/кв. метър.
Другата важна тенденция за Пловдив е, че през 2019 г. и тук, както в София, ръстът на цените се забавя и от 15% през миналата година, той достига 8% с тенденция допълнително да се забави.
Търсенето в Града под тепетата продължава да изпреварва предлагането и все още е пазар на продавачите. И през 2019-а се предлагат най-много жилища в процес на строителство, което е продиктувано от търсенето на купувачите, които определено предпочитат жилища в сгради ново строителство.
Инвеститорите към момента предлагат гъвкави схеми на изплащане, а през последните месеци са по-склонни и на отстъпки от цената. Също така, основен фактор в предпочитанията на купувачите към избора на подобен тип инвестиция "на зелено" е и възможността за финансиране на сделката с ипотечен кредит на Акт 14 и минимално самоучастие от тяхна страна.
Купувачите продължават да търсят предимно двустайни апартаменти – между 55 и 65 кв. м, което е напълно разбираемо с оглед тяхната функционалност – те са подходящи за живеене и за отдаване под наем. Запазва се и повишеното търсене от средата на 2018 г. за едностайни апартаменти тип студио с цел отдаване под наем, което бе продиктувано от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата, както и от продажната цена като обща стойност.
През първите месеци на 2019 г. отчитаме и засилен интерес към апартаменти с две спални и по-просторни жилища, които са търсени предимно от млади семейства от Южна България, предпочитащи Пловдив за по-добрата им реализация на пазара на труда.
Интересна тенденция в Града под тепетата е и увеличеният интерес на клиентите към комплексите от затворен тип, търсещи спокойна среда на живот както в близост до централната част, така и към по крайните квартали като Остромила, въпреки таксите които се дължат за поддръжка и управление на комплекса.
При наемния пазар няма съществена промяна – с най-висока доходност остават жилищата в районна на Медицинския университет и центъра, като се увеличава търсенето на нови модерни апартаменти в кв. "Христо Смирненски" в района на "Мол Пловдив". Клиентите търсят основно двустайни апартаменти с една спалня в близост до основни комуникации.
В офис сегмента през последните месеци се наблюдава лек спад в търсенето на офис сгради или отделни офиси. Основно се търсят големи отворени пространства за аутсорсинг компании в индустриалните зони.
Като една от агенциите с много богато портфолио на селски къщи около Пловдив от Бългериан Пропертис отчитат засилен интерес към придобиването на такъв имот в рамките до 35 км от града.
Като цяло, очакванията на експертите за 2019 г. са за една стабилна година без драматични промени в търсенето, предлагането и съответно в цените на имотите в Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст