Инвеститорите търсеха сигурността на дълговите книжа

Пазари

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Търговска война, избори за европейски парламент, политическа несигурност и доза икономическа слабост в еврозоната. Този коктейл се оказа силно положителен за инвеститорите на глобалните пазари на държавни дългове, които спечелиха от търсенето на сигурност от инвеститорите.

През изминалата седмица напрежението по търговската ос САЩ-Китай се повиши значително. След като президентът Тръмп въведе нови тарифи върху китайския внос, във вторник директно бе санкциониран най-големият производител на телекомуникационно оборудване и основен играч на пазара на мобилни телефони – "Хуавей", чийто американски доставчици и клиенти се оказаха ограничени да правят бизнес с компанията. На този фон американската икономика продължава да се представя положително, но големият въпрос като че ли започва да пада върху инфлацията, очакванията за която изглеждат доста притъпени. Ефектите от евентуален пик в потребителските цени може и да дойдат на преден план на пазарите, особено ако от ФЕД приемат така лелеяната от президента Тръмп по-гъвкава монетарна политика и пристъпят към намаляване на основната лихва в САЩ. Трежъритата продължиха с поскъпването си през изминалата седмица, като доходността по десетгодишните книжа се понижи с 3.4 базисни точки до 2.358 процента.

Не по-различна бе и картината в еврозоната, където инвеститорите търсеха сигурността на основните държавни ценни книжа (ДЦК). Освен повишеното ниво на глобален геополитически риск, пазарните участници са изправени и пред опасността от много добро представяне на популистките партии в предстоящите този уикенд избори за европейски парламент, на които популистите могат да постигнат неочаквано добри резултати и по този начин да се насочат към някои ключови локални предсрочни избори. Десетгодишните бундове нямат намерение да напускат територията на отрицателните доходности, като през седмицата видяха понижение от 0.4 базисни точки до 0.109 на сто. Сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха без промяна на доходността на нива от 0.288 процента.

В периферията на еврозоната всички погледи изглежда са насочени към Италия. Правителството на Ботуша изглежда все по-разединено, като евентуално добро представяне на Лигата на евроизборите може и да тласне популистите към разпадане на коалицията с движението Пет звезди и предсрочни парламентарни избори. На този фон италианските ДЦК се търгуваха в тесен рейндж, като доходността им завърши седмицата без промяна на нива от 2.642 на сто. Испанските десетгодишни книжа видяха търсене, като доходността при десетгодишната емисия се понижи с 1.6 базисни точки до 0.856% на седмична база.

Във Великобритания фиаското Брексит продължи разгара си. Часовете на премиера Тереза Мей изглеждат преброени след като редица нейни ключови министри напуснаха кабинета в знак на несъгласие с опитите й чрез компромиси да привлече подкрепа от лейбъристите за сделката за напускане на Европейския съюз. Джилтовете са основен търсен актив на Острова, като доходността при десетгодишните книжа отбеляза седмичен спад от 3.9 базисни точки до 0.975 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст