ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близо една трета от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

ваканция

През 2019 г. 29% от жителите на държавите-членки на ЕС на възраст над 16 години не успяха да си позволят едноседмична почивка извън дома си. Този дял постепенно намалява след 2010 г., когато 39% от европейците не могат да си позволят седемдневна ваканция, почивайки далеч от дома си. Поради блокирането и затварянето на границите, прилагани в целия свят през 2020 г., за да се забави бързото разпространение на коронавирус, тази тенденция на спад вероятно ще спре, съобщава Евростат.

Сред държавите-членки на ЕС Румъния регистрира най-висок дял на хора в тази ситуация, като по-голямата част от румънците (54%) не могат да си позволят едноседмична годишна ваканция през 2019 г. Жителите на Гърция останаха на второ място, като 49% не успяха да си вземат едноседмична почивка далеч от дома, следвани от Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%).

За разлика от това в долната част на класацията, само 10% от хората в Швеция не могат да си позволят едноседмична годишна ваканция, следвани от Дания и Люксембург (11%), Финландия (12%), Германия и Австрия (13%).

Според графиките, публикувани от Евростат, в сравнение с 2010 г. процентът на хората, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома си всяка година, намалява във всички държави-членки, с изключение на Италия и Гърция, където се увеличава съответно с 4 процентни пункта (п.п.) и 3 п.п. Най-голям спад е регистриран в Латвия (-35 п.п.), Малта (-30 п.п.), България и Полша (-27 п.п.) и Естония (-26 п.п.).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст