ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лятното затишие потопи банковите акции

Подписване на договори за микрокредитиране ПИБ фонд на фондовете

Поне статистиката донесе някакъв оптимизъм на фондовия пазар у нас през юни. Индексът на сините чипове SOFIX за втори пореден месец се повиши, като добави 0.92% към стойността си до 587.81 пункта. И това при не особено активната подкрепа от страна на дружествата, участващи в  базата му за изчисляване (общо 15 компании) – през шестия месец само пет от тях са на печалба.

И другите три измерителя на  борсовата  активност (BG TR30, BGBX 40 и BGREIT) също са се повишили.

Оптимизмът може би се поддържаше от очакванията, свързани с годишните отчетни общи събрания, които обсъждаха разпределението на печалбите от 2018-а. Иначе на малкия и разпокъсан български фондове пазар трудно се намират компании за търгуване, а слабият интерес повлече надолу и цените на акциите на повечето публични дружества. Алтернативите извън него обаче също не са много. А освободените по различен повод парични средства – от дивиденти, обратно изкупуване, в началото на лятото едва ли ще се върнат отново на борсата.

От друга страна, и сравнението с другите борси от Централна и Източна Европа, ни връща на земята. SOFIX е в тройката на най-зле представящи се индекса в региона за полугодието, което логично след като основният измерител на "БФБ-София" е загубил 1.12% от стойността си за първите шест месеца.

Всичко това се отрази и на представянето на публичните банки, които се увлякоха по негативната тенденция, която властва на фондовата борса. Акциите им продължиха да губят стойност, а котировките  на книжата им паднаха под тези от месец май. Това пък сви и пазарната оценка на тези дружества.

В крайна сметка статистиката отчете с една трета повече изтъргувани акции. Но истината е, че в двадесетте борсови дни на шестия месец собственика си смениха само 89 165 броя, а в силните месеци толкова книжа прехвърляше всяка от четирите публични банки.  

 

 

В последните три месеца акциите на

"Централна кооперативна банка"

се търгуват все около 1.50 лв. за един брой . Сделки с малки пакети книжа променяха леко движението на котировките нагоре или надолу.

Тенденцията на понижаване на цените продължи, макар и с по-бавно темпо. В същото време загубата на стойност сви цените през първата половина на месеца.

В средата на юни моментен импулс опита до обърна тренда. В резултат на това цената на акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) скочи до 1.57 лв. за един брой, която обаче си остана най-високата за месеца. Но, все пак тя е по-ниска от тази,  която инвеститорите бяха готови да плащат през май (1.58 лв.).

През втората половина на месеца последва корекция надолу, а натискът на продавачите смъкна цената. Книжата на ЦКБ продължиха да губят от стойността си, като даже минаха и през най-ниската си котировка за юни – 1.50 лв. за един брой.  

Слабостта при тези акции стана причина да загубят четири стотинки в последната борсова сесия спрямо края на май. Това пък дръпна надолу и пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт". Така според пазарните участници оценката на кредитната институция падна до 195.79 млн. лева.

През юни брокерите помогнаха за прехвърлянето на 54 583 броя при 32 849 през петия месец.

Слаб интерес имаше към търговията с книжата на

"Първа инвестиционна банка"

през юни. Цените им явно не се харесаха на инвеститорите и те предпочитаха да наблюдават отстрани. В следствие на това в пет от борсовите сесии нито един от продавачите и купувачите не си стиснаха ръцете. А в следствие на това отброяваме и малък брой изтъргувани акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). За юни те са 29 340.

Иначе срещите отново ставаха в широки граници, които оформиха и двете крайни стойности по тази позиция.  А те са по-ниски спрямо петия месец.

Книжата на ПИБ продължиха да губят стойност, следвайки общия спад на борсата. Така стигнаха до дъното от 3.103 лв. за един брой – най-ниската цена от началото на 2019-а. Ден по-късно, без видима причина, инвеститорите бяха готови да платят и по 3.46 лв., за да имат тези книжа в портфейла си. През месец май най-високата цена беше 3.50 лева.

В следващите борсови дни акциите на кредитната институция лъкатушеха надолу по ценовата стълбица. Така те завършиха юни с десет стотинки под стойността си в края на май, а пазарната капитализация на банката веднага отчете този спад. Според борсовите играчи на 28 юни ПИБ струва 359.40 млн. лева.

Без ценови изненади премина търговията с акциите на

"Българо-американска кредитна банка"

през шестия месец на тази година, но и без опити за преминаване на границата от 6.45 лв. за един брой, както и в предишните четири месеца. А това запази и оценката на банката на Цветелина Бориславова – 159.26 млн. лева.

Само в четири от борсовите сесии продавачите и купувачите си стиснаха ръцете.  Заради липсата на интерес и свитата търговия с тези книжа инвеститорите си размениха 4758 акции на БАКБ при едва 272 броя през май.

Малко инвеститори се включиха в борсовата търговия с книжата на

"Тексимбанк"

Само в три от търговските дни имаше сделки, които позволиха на някои от дребните акционери да излязат от това свое вложение. Котировките в тях обаче бяха по-ниски спрямо платените през петия месец. В резултат цената от 2.52 лв. за един брой е най-ниската за тези книжа от началото на 2019-а.

А тъй като акциите на "Тексимбанк" затвориха юни с две стотинки под стойността си спрямо края на май, то и  оценката на кредитната институция се сви до 77.27 млн. лева.

Печалбата на банките у нас чупи нови рекорди на фона на продължаващото падане на лихвите. За първите пет месеца на годината те са отчели печалба от 762 млн. лв., което е с 48% повече спрямо същия период на миналата година, според последните данни на БНБ. От централната банка обаче уточняват, че принос за този добър финансов резултат към края на май се дължи на приходи от дивиденти от дъщерни дружества.

Предпазливостта и пасивността са причина въпреки все по-ниската доходност от спестяванията им в банкови депозити българите да не се активизират на "БФБ-София".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст