ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всеки момент ще научим кой е наследникът на Драги

ецб европейска централна банка

Европейската централна банка участва в танца за определянето на водещите постове в ЕС и гуверньори на централни банки от Франция, Германия, Финландия и Холандия се носят в такт с музиката. Тя обаче може да спре на 30 юни, неделя, когато европейските лидери се събират в Брюксел, за да преговарят за водещите назначения в блока, пише "Политико". Председателските постове на Европейската комисия, Европарламента, Европейския съвет са вакантни и за първи път и този на ЕЦБ ще се попълва заедно с тях, тъй като сегашният й шеф Марио Драги трябва да освободи креслото си през октомври.

Никой пост не бе зает след първия кръг от преговорите на срещата на върха на 20 и 21 юни, когато европейските лидери не успяха да се разберат кой ще оглави Еврокомисията. Председателското кресло на ЕЦБ сега може да се окаже част от пакетна сделка между Германия и Франция. "Политико" представя евентуалните кандидати за поста.

 

Йенс Вайдман, Германия

Германската канцлерка Ангела Меркел ще държи шефът на германската централна банка Йенс Вайдман да оглави ЕЦБ, ако нейният сънародник, консерваторът Манфред Вебер не стане председател на Еврокомисията. Ръководител на Бундесбанк през последните осем години, Вайдман е уважаван заради директния си стил на комуникация.

Лидерите от Южна Европа обаче няма да му се зарадват заради борбата му срещу програмата за количествени улеснения, провеждана от италианеца Марио Драги през осемте години на управлението му. Вайдман се обяви срещу плана на Драги да изкупува облигации от страни от еврозоната, изпитващи затруднен достъп до заеми. Той дори свидетелства против т.нар. директни парични трансакции пред Германския конституционен съд. Макар че те така и не бяха използвани, мнозина политици и анализатори приветстваха инициативата, защото тя доведе до успокояване на пазарите и стабилизиране на еврото.

Сега 51-годишният Вайдмен е променил отношението си към програмата, но може би твърде късно, за да получи нужната подкрепа.

 

Франсоа Вилроа дьо Гало, Франция

Френският президент Еманюел Макрон също би искал да изпрати централния си банкер Франсоа Вилроа дьо Гало във Франкфурт.

60-годишният банкер е начело на Банк дьо Франс от ноември 2015 г. Заемането на поста от него ще бъде възприето като продължаване на курса на Драги, тъй като Франция и Италия обикновено поддържат общи позиции за по-мека политика на стимулиране. Франция обаче вече е имала свой председател на ЕЦБ – Жан-Клод Трише, който предшестваше Драги от 20023 до 2011 г. Назначаването на Дьо Гало ще е в разрез с неписаното правило, че всички страни от еврозоната трябва да се изредят със свои представители.

 

Клаас Кнот, Холандия

Неписаното правило работи и срещу Холандия, която поддържа кандидатурата на собствения си централен банкер Клаас Кнот. Първият председател на ЕЦБ, предшестващ Трише, бе холандецът Вим Дуйсенберг.

Кнот, който е на 52, има репутацията на достатъчно строг и готов да се нахвърли върху всяка инфлация, която излиза от нормите, и това би му осигурило подкрепата на северните страни, при все че той подкрепяше някои от инициативите на Драги за количествени улеснения. В негова полза е и това, че не е германец – това улесни впрочем и Дуйсенберг да заеме първото си важно назначение във Франкфурт от 1998 до 2003 г. Кнот ще отпадне от играта и ако холандският премиер Марк Рюте оглави Еврокомисията или заеме някой от другите важни постове в ЕС.

 

Оли Рен и Ерки Лииканен, Финландия

Оли Рен Оли Рен

Финландия предлага друга версия на холандския компромис – предпазлив северен коректив след Драги и Трише, но не германец. Финландия не е ползвала реда си за ЕЦБ и изглежда неангажирана в борбата за другите постове, освен ако не бъде съживена кандидатурата на Александър Стуб за шеф на Еврокомисията.

Сценарият изглежда толкова изкушаващ, че страната има даже двама кандидати. Сегашният гуверньор на централната банка Оли Рен и предшественикът му Ерки Лииканен изглеждат еднакво подходящи, при това и двамата са били еврокомисари.

57-годишният Рен е бил в управлението на централната банка две и половина години, преди да наследи председателското място преди една година от сега 68-годишния Лииканен. По същия начин Рен работеше в екипа на Лииканен в Брюксел, преди да го наследи като еврокомисар.

 

Беноа Кьоре, Франция

И Франция има свой втори кандидат, при това предпочитан от много наблюдатели – Беноа Кьоре.

50-годишният финансист вече е член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, близък съюзник е на Драги и не крие желанието си да оглави институцията. Сегашната длъжност на Кьоре, която той ще освободи на 31 декември, обаче усложнява кандидатурата му. Членовете на Изпълнителния съвет имат право на само един осемгодишен мандат, което може да усложни издигането му на председателското място.

 

Ардо Хансон, Естония

И други гуверньори като неотдавна оттеглилия се председател на естонската централна банка Ардо Хансон са споменавани като възможни кандидати. Приближени на 61-годишния банкер твърдят, че той не се интересува от длъжността, но назначаването му може да е възможност за осигуряване на водещ пост в ЕС на представител на източноевропейските страни, присъединили се през 2004 г.

Съревнованието за оглавяването на ЕЦБ може обаче да поднесе още изненади, тъй като лидерите на ЕС се стремят към географски и политически баланс в необикновено сложната схема на водещите позиции в блока.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст