ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов като майстор на совалките и любител на социалните мрежи

Бойко Борисов

Българският премиер Бойко Борисов днес влезе в ролята на изпълнител на дипломатически совалки, провеждайки редица срещи с лидери на ЕС от различни политически лагери, които са се събрали в Брюксел, за да разпределят главните постове на Съюза.

"Проведох двустранна среща и с премиера на Италия Джузепе Конте", написа последно българският премиер от Брюксел.

С Джузепе Конте

С Джузепе Конте

"И пред него заявих позицията си, че е нужен компромис. Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове в Европейския съюз и трудните разговори рушат авторитета на Европа", отбеляза той.

Преди това Борисов пусна във Фейсбук снимка, на която е с полския премиер Матеуш Моравецки, а малко по-рано – прегърнат с унгарския министър-председател Виктор Орбан със следния текст: "С Orbán Viktor обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили".

С Матеуш Моравецки

По този начин българският премиер обиколи лидерите, които вчера блокираха назначаването на Франс Тимерманс за председател на Еврокомисията.

Именно несъгласието на Вишеградската четворка, както и на Италия, вчера попречи на холандския еврокомисар по върховенството на закона и пръв заместник на Жан-Клод Юнкер да застане начело на изпълнителната власт в ЕС. Ролята на Борисов за този развой не е изяснена, но има спекулации, че вишеградци са били склонни да подкрепят холандеца, при условие че Кристалина Георгиева оглави европейската дипломация, но нашият премиер е отказал, тъй като е държал Мария Габриел да запази еврокомисарския си пост – и по този начин е предизвикал кризата с продължилото до сутринта безуспешно заседание на Европейския съвет.

С Виктор Орбан

Самият Борисов по-рано днес в интервю се изказа иронично за "висшата степен на прозрачност", демонстрирана от Европейския съвет, и изрази недоволството си от "подигравките", на които са подложени страните от Източна Европа.

Днешните му совалки обаче могат да се тълкуват както като израз на солидарност с източноевропейците, но и като посредническа мисия между тях и другите европейски лидери. Неслучайно Борисов бе най-пространен при споделянето на снимката, на която се съвещава с останалите лидери от семейството на Европейската народна партия воглаве с германската канцлерка Ангера Меркел.

Със "семейството" от ЕНП

"Като най-силно представена партия и в новия Европейски парламент – ние, семейството на ЕНП, винаги сме вярвали, че силата е в обединението и толерантността. Убеден съм, че заедно ще достигнем до най-правилните решения и ще продължим да водим развитието на Европа. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции", написа Борисов към фотографията, сякаш за да увери, че не е предал доверието на "фамилията".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст