ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Частните капитали и доларите на Уолстрийт изтласкват жените от бизнеса с канабис

канабис

Когато 61-годишната Нанси Уайтман основава своята компания за хранителни продукти, съдържащи марихуана (бел. ред. – основно тетрахидроканабинол или THC, използван за възстановителни и медицински цели) Wana Brands, което се случва преди десетилетие в Боулдър, щата Колорадо, легалният сектор е сравнително диверсифициран и на него доминират  местни прохождащи фирми. За това помагал фактът, че банките от Уолстрийт и институционалните инвеститори странели от лекия наркотик, страхувайки се да не бъдат свързани с вещество, все още забранено от федералното правителство. "Беше прекрасно игрално поле с равен достъп за всички – мъже, жени, всеки, който прояви интерес", спомня си Уайтман.

В наши дни обаче секторът постепенно попада под властта на силния пол. Напливът на обичащи риска частни капитали и на долари от Уолстрийт, в допълнение с появата на по-големи компании, развиващи дейност в няколко щата, вгорчава живота на новаците и най-вече на фирми, ръководени  от дами. През 2015-а 36% от главните изпълнителни директори на компании от "наркотичния" бранш в Колорадо са жени, но само две години по-късно делът им пада до 27%, по данни на специализираното издание за сектора "Марихуана бизнес дейли". Някои играчи от бранша се опасяват, че липсата на разнообразие, характерна за области като финансите и технологиите, ще се превърне в норма и за бързо разрастващия се свят на наркотиците.

 

https://drinkanddrive02.eu/wp-content/uploads/2023/03/one_col_vertical_3a04f73e-c33b-4c72-ab3b-cc663220abf1.jpg

Нанси Уайтман представя "мостри" от съдържащите канабис храни на Wana Brands

 

По оценка на експерти това е ножът с две остриета на капитализма. Колкото по-привлекателен става един сектор, толкова повече пари се вливат в него, а след тях се настанява и половото неравенство. Анкетирани от агенция "Блумбърг" дами от бранша се оплакват, че са жертва на неравностойно отношение – от задължението да носят обувки с токчета и поли на срещите с инвеститорите до въпросите кога планират да имат деца.

От двадесетте публично търгувани компании с най-висока пазарна оценка в сферата на канабиса от САЩ и Канада само две се ръководят от жени, а нито една няма главен финансов директор. Налице е и забележителна липса на дами в директорските  бордове: във въпросните 20 дружества само 13% от членовете на управителните им съвети са от нежния пол срещу грубо 31% във водещите 20 банки, 29% във фирмите за облекло и 22% в технологичния бранш. В бордовете на шест от най-мощните компании за марихуана няма жени. "Управителните тела на фирмите са съставени от стари бели момчета", обобщава Джанет ВандерМарел – основател на канадската фирма за канабис Green Organic Dutchman с пазарна оценка над 600 млн. щ. долара. В момента тя е един от двамата главни изпълнителни директори на регистрираната в Торонто 48North Cannabis Corp, в чийто борд има три представителки на нежния пол.

Canopy Growth Corp. от Онтарио – компанията за канабис с най-висока пазарна оценка в света, има само една дама в борда си – ветеранът от сектора Хилъри Блек. Стимулирането на разнообразието е част от задълженията на дамата, която постъпва в Canopy през 2015-а и в началото на тази година е назначена за главен изпълнителен директор, отговарящ за връзките и защитата на интересите на потребителите. Госпожа Блек смята, че недостигът на жени и на лица от малцинствата в сектора на канабиса се дължи на надпреварата за растеж.

Когато е бил незаконен, бизнесът с марихуана е доминиран от мъже. Впоследствие, с постепенното му легализиране ,част от този полов дисбаланс изчезва. Някои компании от бранша, включително онези, които се управляват от жени, се опитват да направят дейността по-приятелски настроена към дамите като привличат клиенти извън контингента от наркомани, купуващи лъвския пай от дрогата.

Джесика Билингсли – съосновател и главен изпълнителен директор на Akerna Corp., предлагаща консултантски услуги и софтуер за фирмите от сектора на марихуаната, споделя, че е наблюдавала жени, които се включват с капитал или с някаква форма на партньорство в бизнеса и след това са изместени от ръководните им постове – твърде обезкуражаваща тенденция.

ВандерМарел признава, че нещо подобно се е случило и с нея. Тя загубила дъщеря си, страдаща от рядка форма на епилепсия и станала защитник на медицинския достъп до канабиса след като видяла как една майка го използвала, за да върне апетита на сина си по време на химиотерапия. ВандерМарел и съпругът й създали ферма за канабис в дома си и основали Green Organic Dutchman през 2012-а. След като компанията получила канадски лиценз за производство на дрогата през 2016-а, собственици на фирми за частни капитали станали акционери с контролен дял в дружеството и назначили свой главен изпълнителен директор. ВандерМарел решила да напусне, когато видяла, че отговорностите й се стопяват до почасово участие в дейността на създадената от нея фирма.

Все пак, тя не губи надежда, че "корпоративния канабис", макар и трудно, ще преодолее половото неравенство. "Това е трудна битка и ще трябват години, за да се променят бордовете", споделя ВандерМарел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст