ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затварят най-голямата мина за диаманти в света

злато

След почти четиридесетгодишна експлоатация "Рио Тинто груп" ще закрие най-голямата диамантена мина в света – Argyle. Тя е прочута по-скоро заради така желаните розови и червени диаманти, които всяка година се добиват в нея, а не защото е основен производител на камъни с ниско качество. Конкурентите от Русия до Канада се надяват, че това ще помогне за възраждането на поставения на колене сектор.

Мина Argyle се намира в отдалечен район на западна Австралия – на около 2600 км североизточно от столицата на щата – Пърт. Тя започна да променя сектора от 1983-а когато започна да доставя камъни за потребители от целия пазарен спектър. RBC Capital Markets и Panmure Gordon са сред брокерите, банките и конкурентите, които очакват закриването на Argyle да даде възходящ тласък на цените на скъпоценните камъни, които линеят от 2011-а насам. Плановете на ръководството на "Рио Тинто" е дейността на мината да бъде преустановена преди края на идната година след пълното изчерпване на икономически изгодните за добиването на камъни количества. След затварянето ще започне рехабилитация на терена.

Argyle е най-известна като източник на 90% от най-ценените розови диаманти в света – в нюанси от светлорозов до тъмнопурпурен цвят, които са с най-високи цени в сектора. Аукционната къща "Сотбис" продаде на търг през април 2017-а 59.6-каратовата "Розова звезда", добита от конкурента на "Рио Тинто" – "Де Беерс", за 71 млн. щ. долара – рекордна сума за скъпоценен камък. Макар че привличат най-голям интерес, розовите диаманти са под 0.01% от общата продукция на Argyle.

 

 

https://drinkanddrive02.eu/wp-content/uploads/2023/03/one_col_limit_mobile_e4bd78dd-f062-4d4b-9886-d8ab3b3eb98e.jpg

Розовите диаманти на мина Argyle

 

Мината също е най-големият в количествено изражение производител на диаманти и именно това я постави в центъра на глобалното свръхпредлагане. Над три четвърти от добива на Argyle се състои от кафяви диаманти с ниска цена, а общата й продукция се реализира средно за 15-25 щ. долара за карат, пресметна през 2017-а независимата фирма за финансови услуги Canaccord Genuity Group. Това е значително под средната цена от 171 долара за карат, постигната през миналата година от "Де Беерс".

Насищането с евтини и малки диаманти подби печалбите на почти всеки миньор и направи почти непостижимо за търговците и работниците, които режат и полират камъните, да реализират печалба. През миналия декември клиентите на "Рио Тинто" отказаха да купуват по-евтините камъни, а "Де Беерс" бе принуден да свали някои цени и да предложи концесии на купувачите. 

Оттук нататък, на фона на стабилния потребителски апетит за диаманти и закриването на големи играчи от бранша, включително на Argyle, рационалното балансиране на предлагането и търсенето се очаква да доведе до ръст на цените. Световно производство на диаманти от грубо 21 млн. карата годишно, от които около 14 млн. от Argyle, е планирано да бъде изтеглено от пазара до 2023-а. Това количество ще се уравновеси частично от добива в новите мини, посочва руският минен гигант "Алроса" – световен лидер в диамантения бранш. Разликата между годишното търсене и предлагане ще се изрази в недостиг в диапазона от 11 до 35 млн. карата до 2023-а, са пресметнали още експертите на руската компания.

Що се отнася до розовите диаманти, натискът от закриването на Argyle ще е още по-драматичен, коментират специалисти на "Рио Тинто". По данни на фирменото ръководство мината разполага с не повече от 150 достъпни за добив и с добро качество цветни диаманта. Цените на розовите камъни се увеличиха четворно през последните десет години и купувачите вече се готвят за поредния ценови скок.

Като цяло диамантеният бранш се нуждае също и от стимулиране на всичките играчи по веригата – от мините до фирмите, които купуват и обработват "суровия продукт". Недостигът на финансиране и слабата рупия оскъпи камъните за индийските предприемачи, които режат или полират около 90% от световния добив. 

Затварянето на Argyle ще ликвидира около 75% от диамантеното производство на "Рио Тинто", но ще има пренебрежимо малко влияние върху приходите на групата. Диамантите носят едва 2% от печалбата на компанията-майка, а желязната руда, която е основната й суровина – почти 60%.

 

S 250 17392f42 377e 4080 a0c3 c8a58d581ca4Миньори добиват последните розови диаманти в Argyle

 

През август 2016-а "Рио Тинто" се отказа от диамантения си проект Bunder в Индия и го дари на местната управа на щата Мадхя Прадеш. Година по-рано компанията излезе и от мината Murowa в Зимбабве. Единственият производствен диамантен "актив" става Diavik в Канада. Тази мина по план трябва да бъде затворена през 2025-а, макар че дейността по добив на скъпоценните камъни има потенциал да удължи живота й. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст