Разводът на Макензи и Джеф Безос вече е факт и е време да се отвори нова страница. А един от най-резонните въпроси е къде би могъл да се нахрани най-богатият мъж на планетата, без да се отдалечава прекалено от новия си комплекс от луксозни жилища в Манхатън.
Безос е прочут с вкуса си към необичайни храни. Той яде игуани и често "изстрелва" прочутата фраза "октопод за закуска", използвайки морския дар като метафора за поглъщане на компании. Близки на милиардера свидетелстват, че Безос обичал да казва: "Ти си октоподът, с който ще закуся. Когато погледна менюто, ти си нещото, което не разбирам и което никога не съм имал. Аз трябва да получа октопод за закуска".
След развода със съпругата си Безос се мести в луксозния квартал до "26-а улица" и "Пето авеню", където купи три имота за общо 80 млн. щ. долара. Районът си има плюсове и минуси, като най-големият е закриването на няколко ресторанта от висока категория от 2017-а насам. Все пак, в близост са останали и някои първокласни попадения.
Новите владения на Джеф Безос
Точно срещу парка е обновеният Eleven Мadison Park- бившият "номер 1" ресторант в света. На няколко крачки от него е оригиналният ShakeShack с меню от бургери. В радиус от шест здания са елитният мексикански ресторант Cosme, страхотният корейски Cote и гордеещият се на практика с всякакви храни NoMad. Отвъд тази "тежка артилерия" обаче има фантастични места за хранене и питиета, открити през последните една-две години – точно навреме, за да приветстват Безос и приятелката му – пищната красавица Лорън Санчес.
Списъкът от нови местенца, недалеч от именията на Безос, започва с
Rezdora и прочутото блюдо от спагети с миди
В Rezdora, което означава "баба" на италианския диалект от Модена, никой не трябва да си тръгва без да е хапнал паста. Шеф Стефано Секи е възпитаник на Osteria Franceskana, който два пъти печели титлата "най-добър ресторант в света". Някои от пастите му пък носят причудливи имена като "Стара майка, вървяща през гора в Емилия" – код за крехки спаначени спагети, пълнени с крем и сушени листа от праз. Струващото 90 щ. долара блюдо си е сделка, а в менюто от италиански вина могат да се открият и някои необичайни селекции. Ако обаче Безос влезе в заведението, Секи ще му предложи спагети с миди с течен сос, подправен с магданоз и много чесън. Майстор-готвачът признава, че това е едно от любимите му ястия. Той казва, че приготвя с помощниците си на ръка спагетите всеки ден и макар че изглежда проста храна, за нея се изразходва много труд, който Безос със сигурно би могъл да оцени.
Lamalo с арабския си хляб и разнообразни разядки очакват милиардера
Ресторантът от Близкия изток в северния край на NoMad променя определението за гостоприемство с изложения богат асортимент от "хапки" преди клиентът дори да погледне в менюто. Собственикът Гади Пелег би предложил на Безос голямо разнообразие и бързо сервиране – все неща, които биха харесали на богаташа. Дузината дребни блюда включват страхотно лабне, баба гануш, картофи с чеснов сос и маринован лук, подправен със сумак – всичко това подредено около плоча с хрупкав, току-що опечен арабски хляб (25 щ. долара). Ако след това хапване клиентът има сили за още, може да избере от основните ястия като риба, пържена в тесто за палачинки от нахут и печени на бавен огън ребърца.
Bourke Street Bakery и свинските им рулца в тесто
Първият щатски клон на прочутата пекарна от Австралия възприема толкова сериозно своите първокласни франзели, че има специално "разписание" кога ще бъдат извадени. Хлебчетата от тесто от бяло и многозърнесто тесто с квас обикновено се предлагат всеки ден в 8 ч. сутринта; рулцата с мащерка и чоризо се появяват в 11 часа. Кафенето с около 50 места сервира сандвичи и сладкиши. Най-високо обаче се котират свинските рулца в тесто.
Спокойни мигове с шеф Бено
В "махленския" хотел Evelyn майстор-готвачът Джонатан Бено отговаря за луксозното меню в ресторанта, което започва с три блюда за 105 щ. долара – очар, патица и сурово сушено свинско контрафиле. На Безос Бено би препоръчал паста "corzetti" с миди, свежи "rapini" (характерен за италианската кухня зеленчук с цвят на горчица с тънки стъбла, малки грудки и изобилие от листа) и орехов сос. "Corzetti са паста от италианската област Лигурия с оригинална форма и са точно толкова интригуващи колкото и октопода. Освен това те носят и щампа "JB" (Jeff Bezos). той е аз имаме еднакви инициали", пояснява Бено.
Broken Shaker в бара на хотел "Фрийхенд"
Мака мястото да е малко младежко за 55-годишния мултимилионер, бара на хотелския покрив поражда ретро настроение от оригиналното му местоположение в Маями Бийч с панорамни гледки към града. Бургерът се сервира с пържена юка юка и майонеза. Предлагат се и пържени свински кожички със сметана и лучен сос. От напитките главният майстор на коктейлите Евън Хоукинс би приготвил за Безос Bad 'n' Bitter (смес от бърбън, кампари, светъл вермут, диня и морска сол), защото е "питие за джентълмени – пивко, горчиво, с вкус на лято".
Бар Broken Shaker на покрива на хотел "Фрийхенд" в Ню Йорк