ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова взима 36,3% при вота в София, Манолова – 34,6%,

Йорданка Фандъкова Росен Желязков проверка строителство на метрото спирка Орлов мост

Предстои оспорвана надпревара за кметския пост в София. Основните опоненти Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са с почти равни резултати според прочуване на "Алфа рисърч" за периода периода 3 – 7 октомври. Малка преднина има настоящият кмет – 36,3 на сто, докато бившият обществен защитник е с 34,6 на сто. 

 

Сериозна преднина във вота за общински листи има ГЕРБ с 32,1% пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия общински съвет. "Демократична България" затвърждава силните си позиции от европейските избори – 15,5% вот за общинска листа и 10.7% за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов. 

Заявената избирателна активност достига 45,3%. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, посочват от агенцията.

Плюсът за Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация, при балотаж, ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на "Демократична България", които ще определят в крайния резултат.

Кандидатът на т.нар. градска десница арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7% вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите, той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5%).

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив – увеличава резултата си за общинската листа (6,1%) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9%).

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" търпи конкуренцията на големите партии, а от друга страна на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на “независимите претенденти“. В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8%.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните. 

Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1% : 21,4%). Трета позиция за "Демократична България" (15,5%). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите, склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация. ВМРО с 6,1% е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

През 2015г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство. Което отсега вещае трудни времена за столичния кмет. И изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили, сочат резултатите от изследването. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст