ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гонят шефа на ДАНС, агент от Враца поема поста му

Парламент изслушване на Младен Маринов и Димитър Георгиев

Прочистването на кадрите на бившия премиер Бойко Борисов от върховете на Държавна агенция "Национална сигурност" вече започна. Логично първи от агенцията ще бъде освободен досегашният й шеф Димитър Георгиев. За смяната му съобщи лично служебният премиер Стефан Янев в края на заседанието на кабинета в сряда (26 май). "Предвид повишения медиен интерес към службите напоследък, не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. С поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви Янев.

Министерският съвет ще предложи да президента Румен Радев да издаде указ, с който да освободи Георгиев от заеманата длъжност. На негово място се предлага да бъде назначен Пламен Тончев, който е директор на регионална структура на ДАНС.

Досегашният агент №1 встъпи в длъжност през март 2015 г., с указ на президента Росен Плевнелиев. До този момент Димитър Георгиев бе съветник на вицепремиера Меглена Кунева по въпросите на Шенген. Лично Кунева предложи на премиера Бойко Борисов  Георгиев да заеме поста.

От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. Георгиев е работил като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност (НСС) при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което ­ до 28 май 2013 г. заема поста зам.-министър на вътрешните работи.
В периода октомври 2013 г. ­ април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания "Теленор България”.

Изборът му за шеф на ДАНС през 2015 г. бе подкрепен единодушно от ГЕРБ и тогавашните му коалиционни му партньори, част от които днес са сред противниците на режима на Борисов. "Ние от Реформаторския блок сме удовлетворени от избора Димитър Георгиев за председател на ДАНС", заяви в парламента съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

ДПС също приветства назначението. "Познавам Димитър Георгиев. Смятам, че той има необходимите качества, капацитет и професионализъм. Надявам се, че ще съумее да опази агенцията от опитите за партийно обяздване, което виждаме последните няколко седмици от страна на различни политически сили", заяви от трибуната Камен Костадинов от ДПС.

А строителят и шеф на ПГ на ГЕРБ тогава Цветан Цветанов похвали избора на Меглена Кунева. "Смятам, че вицепремиерът Кунева се е ръководила от експертизата на Димитър Георгиев”, коментира той.

През април 2018 г. кабинетът "Борисов" предложи Георгиев да ръководи ДАНС още пет години. Президентът Румен Радев подписа указа за преназначаването му, но Георгиев изкара начело на агенцията само три години от втория си мандат. 

Той се превърна в мишена на служебния кабинет след като не се яви при новия премиер, тъй като се намирал в неплатен отпуск до септември. Миналата седмица неофициална информация сочеше, че Георгиев е отменил отпуска си и дори е депозирал оставката си пред служебния кабинет. Заявлението на премиера Стефан Янев от заседанието тази сряда обаче потвърждава, че Георгиев не си е тръгнал доброволно от поста.

На негово място ще бъде назначен Пламен Кирилов Тончев,

шеф на Териториалната дирекция "Национална сигурност" във Враца. Той е начело на ТДНС във Враца от 11 години, преди това е бил началник на антимафиотското звено в областната дирекция. През 2008 г. Тончев е награден с оръжие от тогавашния министър на МВР Михаил Миков заради разбита мрежа за трафик на наркотици и проститутки във Враца, Мездра и Роман.

Работата му в ДАНС в последните години ще се запомни с успешни операции по разбиване на корупционна схема в ДАИ-Враца, неутрализирането и извеждането на 110 тона серовъглерод от площадката на „Химко“, спипаните във Враца 50 тона тонер касети от Италия, както и разкритите опасни вещества на площадката на бившия завод "Гаврил Генов".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст