ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева – удобният избор за всякакви ръководни позиции

мвф

Кристалина Георгиева е единственият кандидат да оглави Международния валутен фонд, обяви през миналата седмица бордът на кредитната институция. Това дефакто е гаранция, че българката ще наследи на поста главен управляващ директор Кристин Лагард, която на 1 ноември поема ръководството на Европейската централна банка. Изпълнителният борд на МВФ ще се срещне с Георгиева (която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка) възможно най-бързо, за да приключи процеса на селекция най-късно до 4 октомври. Това ще й позволи да поеме ръководството на организацията точно навреме за световните годишни събрания на МВФ и на Световната банка, които започват на 17 и приключват на 20 октомври.

Запознати с процедурата на избор на управляващ директор на МВФ са коментирали за агенция "Ройтерс", че Георгиева няма конкуренти за най-високата позиция в организацията след като бившият британски финансов министър Джордж Озбърн реши да се оттегли от състезанието.

Шестдесет и шестгодишната българка се смята за компромисна фигура, която би получила одобрението на най-големия акционер на Фонда – САЩ. Тя ще поеме ръководството на международния кредитор в момент когато търговската война между Вашингтон и Пекин застрашава световния растеж, а натискът върху по-нестабилните държави като Аржентина и Венецуела се засилва. Всъщност, именно Аржентина се очертава като най-голямото главоболие на МВФ и се посочва като генерална грешка на досегашния му лидер – госпожа Лагард, заради подкрепата й за най-голямата  по размер за един бенефициент програма от спасителни заеми за 57 млрд. щ. долара.

 

One col limit tablet 4bd8a947 7afc 4611 9b41 ce43c7f7629b

Кристалина Георгиева

Главният управляващ директор на МВФ е и председател на изпълнителния борд и административен ръководител на институцията. Той или тя се назначават от изпълнителния борд за срок от пет години с възможност за подновяването му. Кандидатът за най-високата длъжност се смята за утвърден, ако е получил мнозинство от подадените гласове. В миналото бордът е правел този избор с консенсус. 

Съгласно устава на МВФ главният управляващ директор е шеф на оперативния персонал на организацията и ръководи дейността й съобразно указанията на 24-членния изпълнителен борд, под чийто контрол той (или тя) е отговорен за организацията, назначенията и уволненията на служители на фонда. Помощници на управляващия директор са първият му заместник и трима заместник управляващи директори, като последните се назначават от "върховния" лидер.

Изпълнителният борд на МВФ отговаря за подбора на главния управляващ директор. До 2011-а изпълнителните директори можеха да внасят номинации за позицията. През 2011-а те приеха по-стриктен процес за селекция на следващия главен управляващ директор, основаващ се на открита, прозрачна и основана на качества и заслуги процедура. Този подход бе приет и при избора през 2016-а когато госпожа Лагард получи подкрепа за втори мандат.

Въпросната процедура съдържа следните аспекти:

Профил на кандидата

Успешната кандидатура за позицията на главен управляващ директор трябва да има подчертани постижения в икономическата политика на управленски равнища. Тя (или той) трябва да имат голям професионален опит, да демонстрират управленски и дипломатически умения, необходими при ръководенето на глобална институция и да са гражданин на която и да е държава членка на МВФ. 

Като шеф на екипа на Фонда и председател на изпълнителния борд кандидатът трябва да е способен да дава стратегическа насока за дейността на висококачествен, разнообразен и лоялен персонал и да е готов да следва твърдо целите на МВФ като изгражда консенсус по ключови политики и институционални въпроси, включително чрез тясно сътрудничество с изпълнителния борд, по чийто насоки ще изпълнява задълженията си. Той (или тя) трябва да разбират добре дейността на организацията и предизвикателствата пред политиката й заради разнообразието на членската маса. Кандидатът трябва да има твърда готовност за и оценка на многостранното сътрудничество и да демонстрира обективност и безпристрастност и същевременно трябва да е ефективен посредник.

Съставяне на кратък списък от кандидати за главен управляващ директор

В края на периода за номинации секретариатът на МВФ подава имената потвърдилите кандидатурите си за поста на изпълнителния борд. От тях 24-те члена на борда съставят кратка листа от трима претенденти, въз основа на техния професионален профил и без географски преференции. Този списък се публикува от МВФ.

Избор на най-достойния кандидат

Изпълнителният борд провежда събеседвания с номинираните от кратката листа в централата на организацията във Вашингтон. След това членовете на борда обсъждат достойнствата на кандидатурите, за да направят селекция. Макар че изборът на главен управляващ директор става с мнозинство, стремежът е да се постигне консенсус, както е било и в предишните селекционни кръгове.

Очевидно, госпожа Георгиева като единствен кандидат няма да преминава през тази сложна процедура на отсяване на качествата на кандидатите, макар че досегашният й опит я прави равностоен противник на който и да било съперник. През 90-е години на миналия век тя е работила в Световната банка като икономист в областта на околната среда. Впоследствие е заемала множество ръководни позиции в Европейската комисия, включително на еврокомисар по бюджетните въпроси, а от януари 2017-а се завръща в Световната банка като главен изпълнителен директор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст