ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сандърс и Уорън ще скубят “гротескно” богатите

данъци

Сенаторът демократ от Върмънт – Бърни Сандърс, огласи на 24 септември предложението си за въвеждане на нова данъчна скала за най-богатите американци, която би редуцирала значително състоянията им. Идеята на Сандърс де факто е заимствана от съпартийката му и съперник в надпреварата за президентските избори в САЩ през 2020-а – сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс. Сандърс обаче компенсира първенството на Уорън с големина – неговият данъчен план ще се отнася за по-голям брой домакинства, ще работи с по-високи данъчни ставки и ще привлече с 60% повече средства от програмата на дамата. Сандърс иска да облага цялото натрупано състояние на богаташите, а не само годишните им доходи – изключително агресивен подход за орязване на активите на милиардерите. По оценка на икономисти, които работят по кампанията на сенатора, тази данъчна скала ще намали наполовина личното състояние на "редовия" милиардер в рамките на 15 години. Парите ще бъдат използвани за финансиране на жилищната програма на Сандърс и за универсалната грижа за децата, както и в подкрепа на плана за здравеопазване на демократите – "Медицински грижи за всички" (Medicare for all). 

В интерес на истината, идеята за данък богатство занимава Сандърс далеч преди да бъде "прегърната" от госпожа Уорън. В книга, издадена през 1997-а, той пише, че е време да се въведе подобен налог, който съществува в повечето европейски държави. А през 2017-а го включва в списъка от опции за финансиране на програмата за здравеопазване за всички. Уорън прави тази идея крайъгълен камък на кампанията си и я предлага през януари – седмици преди Сандърс да се включи в предизборната надпревара.

В интервю за медиите Сандърс подчерта, че ако бъде избран за президент на САЩ, ще редуцира "прекомерното, гротескно и неморално равнище на доходите и на социалното неравенство". И ще каже на най-богатите фамилии в "тази държава, че те не могат да имат толкова много пари". На въпроса дали в Америка трябва да има милиардери, Сандърс отговаря, че ще дойде ден когато тях няма да ги има, но "това няма да стане утре". Все пак, демократът отбелязва, че винаги ще има богати хора и други – с по-малко пари. И че неговото предложение не елиминира милиардерите, а огромна част от натрупаните от тях състояния – точно това, което е редно да бъде направено.

Планът на Сандърс е поредния напън на Демократическата партия да привлече по-големи приходи от най-богатите американци чрез преосмисляне на пътищата за данъчното им облагане – акт, който би осигурил огромни суми за финансирането на нови социални програми. Тя е и съществено развитие на състезанието на идеи между двамата водещи прогресивни кандидати на първичните избори на демократите – Сандърс и Уорън. Приложението им на практика обаче няма да е лесно. И двете програми трябва да се приемат от Конгреса, което на практика е невъзможно, ако Демократическата партия не се пребори за контрол върху Сената на изборите през 2020-а. Освен това, планът на дамата повдига и редица въпроси доколко е възможно да се въведе данък богатство, включително дали той няма да противоречи на конституцията, как ще бъде въведен в сила и дали ще донесе толкова пари, колкото са предвидени. 

613256b0 557c 4ad7 9460 4e4a4219c85d

Елизабет Уорън обявява данъчните си идеи

 

Предложението на Уорън е с данък богатство да бъдат облагани всички домакинства с чисто състояние над 50 млн. щ. долара – общо около 70 хиляди. Структурата на плана е проста: 2% ставка за активи от 50 млн. до 1 млрд. долара и 3% – за над 1 млрд. долара, без да се прави разлика дали са двучленни или едночленни семейства.

Сандърс иска да облага всички домакинства с чисто лично богатство над 32 млн. долара – общо около 180 хиляди или най-заможните 0.1% от американците. Данъчната му скала е от осем степени:

– от 32 до 50 млн. долара чисто състояние – 1% данък;

– от 50 до 250 млн. долара – 2 процента;

– от 250 до 500 млн. долара – 3 процента;

– от 500 млн. до 1 млрд. долара – 4 процента;

– от 1 до 2.5 млрд. долара – 5 процента;

– от 2.5 до 5 млрд. долара – 6 процента;

– от 5 до 10 млрд. долара – 7 процента;

– от 10 млрд. долара нагоре – 8 процента.

Ставките се отнасят за семейни двойки и ще се намаляват наполовина за едночленни домакинства.

Данъчната програма на Сандърс е разчетена да привлече 4.35 трлн. щ. долара в рамките на десетилетие, а на Уорън – 2.6 трлн. долара за същия период. Тези оценки са направени от Еменюел Саец и Гейбриъл Цукван – икономисти в Калифорнийския университет, Бъркли, с които като консултанти работят и двамата кандидати на Демократическата партия. Планът на Сандърс включва и няколко стъпки, за да бъде въведен в действие, между които: създаването на "национален регистър на богаташите", увеличение на финансирането за данъчната служба и осъществяване на одити на множеството данъкоплатци – обект на данък богатство, включително на всички милиардери.

Саец и Цукман изчисляват и как данъците на Уорън и на Сандърс са щели да се отразят на състоянията на най-богатите американци, ако са били въведени през 1982-а. Основателят на "Амазон" – Джеф Безос, който, по сметки на "Форбс" е притежавал 160 млрд. щ. долара през миналата година, е щял да остане с 87 млрд. долара по плана на дамата и с 43 млрд. долара според идеята на колегата й демократ. За 15-е най-богати американци през 2018-а, чието състояние е било 943 млрд. долара според "Форбс", данъчният план на Уорън е щял да ги остави с 434 млрд. долара, а на Сандърс – със 196 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст