Банкери или гангстери: това е въпросът

банки

Най-големият данъчен скандал в Германия лепна на господарите на финансовата вселена незавиден етикет – криминални организации. Това не е обвинение на кръстоносците популисти, а на прокурорите, които искат да изнесат казуса отвъд отегчителното разследване на загубени приходи. В момента две дузини финансови институции са вкарани  в т. нар. капан Cum-Ex (бел. ред. – banker.bg описа подробно данъчната схема в материала "Германският финансов сектор отива на съд", публикуван на 02.09.2019-а). Те са заподозрени в създаване на криминални организации, пране на пари и в някои случаи – измама на инвеститори, показват съдебните документи.

Да се приравняват банкерите към поведението на гангстерите позволява на прокуратурата да вкара специални ефекти в делото, проверяващо дали финансовите институции и богатите индивиди са осъществявали съзнателно противоречивите незаконни транзакции, позволили многократно възстановяване на внесени данъци. Сделките Cum-Ex, чиято кулминация е в периода 2007-2011-а, преди германското правителство да затвори вратичката в закона, позволяваща сключването им, струва на германската хазна над 10 млрд. евро от загубени данъчни постъпления, по оценка на законодателите. Макар че данъчните престъпления остават централната тема в процеса, обвинителите са открили и доказателства, че частните инвеститори вероятно са били измамени и че търговската стратегия може да е включвала пране на пари чрез подялбата на незаконните печалби. Това са успели да видят в заключението им репортери на агенция "Блумбърг". 

Да припомним, че на 27 август следователи са обискирали офисите на Clearstream – поделението депозитар на германски акции на германския борсов оператор "Дойче бьорзе", за да търсят доказателства за участие на негови служители в схемата Cum-Ex. Процесът, образуван по обвинения, внесени от прокуратурата в Кьолн, тръгна на 4 септември в съда в Бон. Очаква се той да е пилотен и да положи основите за следващите дела по широко разпространената навремето търговска практика.

Добавените престъпления

Разследващите са се съсредоточили върху банкери, брокери и мениджъри на активи заради различните роли, необходими за транзакциите Cum-Ex: купувач, продавач "на късо" (на книжа, които реално не притежава), банка депозитар и играч, осигуряващ финансиране. Съдейки по последните разкрития, в много случаи причислени към групата дружества често са поемали функциите на всички "актьори" едновременно. Освен брокерите и инвестиционните компании, в списъка на нарушителите са и над 20 кредитни институции, сред които "светила" като "Моргън Стенли", "Джей Пи Моргън Чейз" и "Бенк ъф Америка Мерил Линч". И трите акули от Уолстрийт отказват коментар по казуса, а "Дойче бьорзе" съдейства всеотдайно на правосъдието. 

По правило, прокурорите обичат да добавят криминални обвинения като пране на пари в сложните разследвания, защото ги използват като допълнителен инструмент на следствието, когато става въпрос само за данъчни престъпления, коментира Марко Мансдьорфер – професор по криминално право в Саарбрюкен. Още повече, подобна тактика улеснява добавянето на повече заподозрени.

Комплексната структура

Мансдьорфер посочва, че използването на този подход е ясна тенденция в процесите за престъпления на белите якички, въпреки че той първоначално е бил предназначен единствено за разнищване на незаконни деяния от мафиотски тип. Просто защото разширява разследването и използва специални разузнавателни методи. 

Третирането на висшите финансови кръгове по същия начин както наркокартелите или мафията би имало значителен материален ефект, ако прокуратурата реши да обвини банки, при които евентуалните глоби се ограничават до незаконно придобитите печалби, независимо от включените престъпления. От друга страна, за служителите и за мениджърите, които се проверяват отделно, обвиненията в допълнителни престъпления по правило увеличава престоя зад решетките. 

Мансдьорфер пояснява още, че много често преди да внесе обвиненията прокурорите се отказват от допълнителните криминални претенции, за да опростят съдебната процедура.

Започналият на 4 септември съдебен процес е срещу двама бивши търговци – английски банкери, които сътрудничат на правосъдието. Обвиненията срещу тях са единствено в мащабно укриване на данъци. На 18 септември показания пред съда трябва да даде един от основните обвиняеми – Мартин Шийлдс. Изслушването му ще продължи два дни и е горещо очакван момент в сагата Cum-Ex.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст