ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ определи 1% антицикличeн капиталов буфер за четвъртото тримесечие на 2020 г.БНБ определи 1% антицикличeн капиталов буфер за четвъртото тримесечие на 2020 г.

БНБ сграда св. Никола балкон

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 1% за четвъртото тримесечие на 2020 г., съобщиха от пресцентъра на банката.

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск. Към края на второто тримесечие на 2019 г. изчисленото според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология съотношение кредит/БВП възлиза на 95.3%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-41.0 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

В същото време кредитната активност в сегмента на жилищните и потребителските кредити остава висока. В периоди на засилено кредитиране е възможно да започне постепенно натрупване на циклични рискове, които да се проявят, ако способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията отслабне при евентуален бъдещ спад на икономическата активност и нарастване на лихвените проценти по кредитите. Поддържането на антицикличен капиталов буфер в период на благоприятни икономически условия може да допринесе за съхраняване и допълнително засилване на капиталовата позиция на банковата система, с което да се повиши устойчивостта на кредитните институции към бъдеща реализация на кредитен риск.

Нивото на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, остава 0% до края на третото тримесечие на 2019 г., 0.5% за четвъртото тримесечие на 2019 г. и първото тримесечие на 2020 г. и 1% за периода април – септември 2020 г. Решение за нивото, приложимо през първото тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през декември 2019 г.

Допълнителна информация за използваната методология и миналите решения може да се намери в раздел „Капиталови буфери“.

Антицикличният капиталов буфер е инструмент, въведен със споразумението „Базел III“ с цел да се противодейства на последиците от икономическия цикъл за дейността на банките по отпускане на заеми.В благоприятни времена, когато кредитният растеж е засилен, този буфер изисква от банките да разполагат с допълнителен капитал, така че при промяна на икономическия цикъл и забавяне или дори свиване на икономическата дейност, той да може да бъде освободен, за да даде възможност на банките да продължат да отпускат заеми за реалната икономика. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст