БСП или десните ще решат изборите в София?

Страхил Делийски

„За първи път от много избори насам резултатът от местния вот не е предизвестен. Това е качествено нова ситуация, която поставя и избирателя пред по-голяма отговорност“. Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски. Според него „дългото оставане на власт на едни и същи хора носи след себе си определен тип корпоративни зависимости и отношения, които до голяма степен блокират цялостното концептуално развитие на града“.

Делийски подчерта, че, ако управляващата партия изгуби София, ще последва „имиджов символен резултат“: „Да държиш столицата означава много в символен план. София и големите градове, този конструкт, зависи от добрите отношения на централната власт. При неособено доброто състояние на публичните финанси на голяма част от общините добрите отношения с централната власт гарантират прилично функциониране на общинските дейности. Затова е важно отношението местна – централна власт, а в ситуация на недобра финансова конфигурация това ражда все повече зависимости. Този, който „държи“ София и големите градове, е силният политически субект“.

По думите на Страхил Делийски, „при положение че не сме в горещата фаза на кампанията, взаимоотношенията Мая Манолова – БСП са все още политически леко неизяснени“: „Очевидно е, че Манолова тича в своя писта, но в същото време прави невъзможно БСП да развие в същина собствената си кампания“.

Политологът е категоричен, че изходът от предизборната надпревара ще реши БСП. Според него фокусът върху кмета измества по-важната тема – тази за структурата на Общинския съвет. „Защото всъщност там е политическото пространство. Кмет без смислено мнозинство е с вързани ръце“, посочи той.

„Ако БСП иска да даде сигнал на избирателите си в страната през изборите в София, трябва сериозно да се потруди за чувствително увеличаване на присъствието си в Общинския съвет“, коментира още Делийски. Според него пред Йорданка Фандъкова има най-големи шансове да спечели кметското място на първи тур, но това не гарантира печеленето на изборите като цяло.

Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“ очаква изненади по отношение на листата на БСП за общински съветници на местния вот. Според нея тези изненади ще бъдат по отношение на факта, че кандидатът на БСП за кмет на София в лицето на Мая Манолова е подкрепян и от други политически формации, които също ще заявят собствена листа за общински съветници.

„Това ще постави Манолова в ситуация, в която да има дискомфорта коя от двете листи да подкрепи. Подкрепата за нея е особено важна на първи тур“, подчерта пред БНР Славкова. По думите ѝ гласовете на десните са необходими на Йорданка Фандъкова на втори тур и тяхната цена не е маловажна.

„Десните ще имат проблем и с Мая Манолова, и с Йорданка Фандъкова. Спрямо Фандъкова са опозиционно настроени, а спрямо Манолова – трудно ще преглътнат червената ѝ биография“, обясни социологът. Според Славкова БСП ще се опитат да повторят модела с избора на Румен Радев за президент. Тя е категорична, че тези избори ще бъдат много оспорвани.

„Разбирам защо най-голямата интрига е в София. Но не трябва да подценяваме и други градове, които са под въпрос, като Пловдив, Русе, Хасково, Кърджали, Варна, Велико Търново. Има много точки, които ще наблюдаваме с интерес“, посочи тя.

Евелина Славкова коментира и ситуацията в БНР. Според нея изходът са обявяване на ясни аргументи защо са взети конкретните решения и подаване на оставки, а очакванията ѝ са, че се изчаква бурята да затихне.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст