България е топ 4 в Европа по мениджмънт на корабния трафик

Брифинг Росен Желязков

България е сред четирите водещи държави в Европа по мениджмънт на корабния трафик. Това каза във Варна транспортният министър Росен Желязков при откриването на международна конференция, посветена на 20-а годишнина от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването у нас. 

"Изграждането на системата даде възможност да се проследява цялата верига от пристигащи и заминаващи кораби. В момента приключва 4 фаза на проекта. Системата е интегрирана с други ведомства, сред които Изпълнителна агенция "Морска администрация", Гранична полиция, ветеринарен контрол и т.н.", каза Желязков, цитиран от БТА.

Акцент в сферата на транспорта ще бъде развитието на информационните системи. В областта на въздушния контрол вече е постигната висока степен на дигитализация. Същото е валидно и за корабния трафик. Предстои пълна автоматизация и на процесите в автомобилната администрация. През следващите месеци ще се работи по тази тема, като крайната цел е да спре практиката между отделните информационни системи да има хора. Когато процесът бъде изцяло дигитализиран, ще е по-удобно за гражданите и бизнеса и ще бъдат отстранени възможностите за корупционни практики, които съществуват при наличие на човешко присъствие,

Предстои изграждането на пристанищна комуникационна система. Вече има избран изпълнител и договорът с него може да бъде сключен до месец-месец и половина. Новата система ще даде възможност за обмяна на информация по цялата верига от участници в логистичния процес. Тя ще улесни максимално бизнеса, който ще получава навременна информация изцяло по електронен път. Целта е системата да обхване всички пристанища. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст