Цацаров поиска нови състави в НК за повишаванена киберсигурността

Парламент Сотир Цацаров

На конференция по киберсигурност в София, сред чиито организатори са КРИБ, Българската асоциация на етичните хакери и Асоциацията по киберсигурност, главната тема на дискусиите бе обсъждането на възможностите за обединяване усилията на държавата и бизнеса срещу нарастващите онлайн-заплахи.

В своето изказване главният прокурор Сотир Цацаров поиска от властта незабавни практически действия. Той подчерта, че компютърната информация вече е стока, която се предлага и на черния пазар. Тя може да бъде използвана и за дестабилизиране на цяла една държавна система, както и за създаване на паника сред населението. Тази информация, заяви Цацаров, може да се използва и за кражба на търговска тайна и за изнудване. Затова той поиска от парламента да приеме едно разширяване на Наказателния кодекс с нови престъпни състави, инкриминиращи използването на търговска информация, придобита по нелегален начин.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев пък посочи, че всеки ден българските трезори и търговски дружества са обект хиляди онлайн атаки. Преди секторът е бил атакуван само по няколко пъти на ден. Мерките, които трябва да се вземат незабавно са преди всичко законодателни, изтъкна Гешев. Според него са ни нужни и специалисти, които да могат да реагират оперативно при кибератаки.

Вътрешният министър Младен Маринов пък е доволен, че бързо се е стигнало да разкриване на извършителя на източването на базата с данни на НАП през лятото. Киберзащитата е толкова важна, колкото и физическата, подчерта той. Министърът иска и повече инвестиции в киберсигурността. Звеното за киберсигурност трябва да се укрепва, посочи Младен Маринов. Това обаче е скъпо, заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст