ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как Доналд Тръмп може да спечели търговската война с Китай?Как Доналд Тръмп може да спечели търговската война с Китай?

тръмп-си

Ако целта на търговската война е равнопоставеността на американските фирми, президентът Доналд Тръмп не се справя по правилния начин. Лесният достъп на Китай до американските долари през последното десетилетие подхрани балони при активите, стимулира задграничния дълг и постави основите на експортно ориентирана икономика с ниски разходи. Само прекъсване на предлагането на "евтини пари" ще промени това.

Макар Тръмп да оказва натиск върху председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да намали лихвените проценти, поставяйки под въпрос неговия патриотизъм и наричайки го „по-голям враг от Си Дзинпин“, начинът да се предизвика справедливо поведение на Китай е Фед да поддържа курса, смята Ан Стивънсън-Янг от Bloomberg. Според него парите ще отидат там, където могат да намерят доходност. И колкото и капитал да има по света, Китай проявява апетит да го усвои. През най-експанзивните години на количествено облекчаване в САЩ чуждестранните пари, търсещи доходност, влязоха в Китай, под формата на „търговия“ и „инвестиции“.

В периода между 2009 г. и 2014 г. Китай може да е поел над 2 трилиона долара "горещи" пари, дошли вследствие от политиката на Федералния резерв за ниски лихви. Компанията на Стивънсън-Янг е разгледала само една мярка – свръхфактурирането на износа през Хонконг – само за една година, 2013 г., като е открила 390 милиарда долара от такива потоци към Китай.

Тъй като по онова време капиталовият контрол в Пекин имаше за цел да изключи чужденците, желаещи да залагат на постоянно поскъпващия юан, спекулантите търсеха други начини: Например, някои търговски компании в Китай пресилваха стойността на износа си, позволявайки повече пари да влязат в страната като "приходи от износ". Преувеличаването на преките чуждестранни инвестиции също беше популярен канал за входящите спекулативни пари, както и дългът.

Китайското икономическо състояние започва и завършва с ликвидността; с толкова много мъртви активи, които трябва да се рефинансират всяка година, страната изисква непрекъснато нарастващо предлагане на капитал. Много повече от евтина работна ръка, този евтин капитал е това, което създаде изгодните стоки за износ. Той също така насърчава антиконкурентното поведение. Местните компании могат да работят с много по-ниски разходи от американските, като те са възнаградени на капиталовите пазари, въпреки нарастващите доказателства за кражба на интелектуална собственост.

Какво е направило десетилетието на почти нулеви лихви в САЩ за Китай:

Първично публично предлагане (IPO): Китайските компании, регистрирани в САЩ, сега имат стойност от около 890 милиарда долара. Дори грандиозните обвиненията в измама срещу China MediaExpress Holdings и Sino-Forest Corp. не можаха да намалят интереса към IPO-та на Alibaba Group, JD.com и Vipshop Holdings.

Облигации: Инвеститорите, гладни за доходност, отпуснаха облигации, емитирани от най-рисковите китайски компании. Това даде възможност на фирми като China Evergrande Group, една от най-задлъжнелите компании в страната, да продължат да се финансират от американските пазари. Китайските фирми са събрали над 90% от високодоходния азиатски доларов дълг, емитиран тази година. Предприемачи от континенталната част на Китай имат неизплатен офшорен дълг за около 110 милиарда долара.

Дъмпинг: Постоянният приток на долари в Китай подхрани инвестиционната струя, която подкрепи производството на ултра евтин износ, от DVD плейъри и телевизори до соларни панели. Китайската снизходителност към кредитополучателите означаваше, че фирмите бяха в състояние да продават стоките си на ниски цени, без да се притесняват как ще изплатят заемите си.

Всичко това означава, че най-добрият начин за свиване на китайския излишък е ограничаването на наличността на долара. Искането на Тръмп Пауъл да намали ставките с един процент пункта е контрапродуктивно на това, което така или иначе изглежда да е целта на търговската война.

Има и други, по-целенасочени мерки, които САЩ могат да предприемат едновременно. Те включват:

Спирането на нови китайски IPO-и в САЩ. Американските регулатори вече засилиха контрола върху тези листвания, които от началото на годината са се сринали до 2,8 милиарда долара в сравнение с 29,1 милиарда долара през 2014 г. САЩ трябва да затворят вратата за всички продажби на акции, докато Китай не се съгласи да се даде възможност за разследване на измами от регистрирани дружества.

Съветът за надзор върху счетоводството на публичните дружества, базираната във Вашингтон нестопанска организация, която проверява одитите, трябва също да може да прави преглед на членовете си в Китай – цел, която Комисията за ценни книжа и борси подчерта в неотдавнашен коментар.

Облагане на входящите китайски (и други чуждестранни) инвестиции е друга мярка, която САЩ могат да предприемат. Американските сенатори Тами Болдуин и Джош Хоули в края на юли внесоха законопроект, който ще позволи на Фед да наложи гъвкав данък върху притока на капитали. Тази мярка би направила по-малко привлекателно съхраняването на пари в американски активи, като по този начин ще намали дисбалансът на капиталовата сметка, както и търговският дефицит.

В зависимост от това дали Тръмп ще получи намаляването на лихвите, икономическото забавяне в Китай ще бъде бързо или бавно. Чрез новите стимули, евтините долари биха дали на китайците повече свобода. Запазването на курса ще означава икономия и безработица в Китай. В този случай няма да има изход от икономическа рецесия, освен амбициозна програма за икономическа реформа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст