Каним руски инвеститори за изграждане на инфраструктурни проекти

валентин йовев

В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация са големи. Българските компании имат значителен опит в реализирането на инфраструктурни обекти и разполагат със значителен капацитет и потенциал, самостоятелно или в партньорство, за участие в реализирането на инфраструктурни проекти в Русия. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие  Валентин Йовев пред руския си колега Дмитрий Волков – заместник-министър на строителството и жилищно-комуналните услуги на Русия.

На заседанието представители на регионалното министерство и Камарата на строителите в България представиха възможностите за разширяване на сътрудничеството с Русия в областта на строителството и постигането на стабилна и регулярна комуникация в сферата. Като перспектива за разширяване на ползотворното партньорство между двете страни инж. Йовев очерта възможностите за участие на руски инвеститори в изграждането и модернизирането на инфраструктурни проекти в България по модела на публично-частното партньорство.

„Страната ни има набор от стратегически инфраструктурни обекти, за които има политическа воля да бъдат реализирани чрез публично-частни партньорства“, обясни заместник-министърът и допълни, че към реализацията им има инвеститорски интерес и това е логично заради доброто геостратегическо положение на България, гарантиращо възвращаемост на инвестициите.

Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството.

„Технологичният напредък е ключът за високата конкурентоспособност в сектора, като този процес може да върви паралелно с обмяната на специалисти, включително с обучението на кадри“, подчерта още Йовев.

„Взаимоотношенията между България и Русия в областта на строителството, както и във всички сектори, имат голям потенциал“, каза на срещата Дмитрий Волков и подчерта, че в момента в руската страна има дефицит на строителни фирми и строителни работници. „Като обединим усилията си с Министерството на регионалното развитие и благоустройството съм убеден, че можем да постигнем успех“, беше категоричен руският заместник-министър.

Сред основните възможности за разширяване на сътрудничеството бяха обсъдени още обмяната на информация за националните изисквания към стандартите в областта на строителството и строителните продукти, както и споделянето на опит по въпросите, свързани с енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради и управлението на сградите в режим на етажна собственост.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст