Не мисля, че нечия оставка би решила една криза, заяви генералният директор на БНР Светослав Костов

Светослав Костов

„Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш – дали е най-достойният, не съм убеден. В дните от петък до понеделник каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни начини. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа. Предстои ни нещо изключително важно – едни местни избори, които, както се оказва, няма да бъдат изобщо леки. Аз до момента не съм виждал една такава кампания, която започна толкова рано под една или друга форма“, коментира Костов в интервю за предаването „12+3“ по БНР.

Не съм допуснал натиск, увери генералният директор на националното радио. Той заяви категорично, че причина за случилото се не е натиск отвън.

„Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в Радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между тях и този натиск“, гарантира Светослав Костов.

Взетите решения, предизвикали кризата в БНР, той обясни така: "Николай Кръстев, който изпълняваше длъжността директор на програма "Хоризонт", има своите професионални виждания за програмата. Правилни или неправилни – той има своите виждания. Мисля, че г-н Кръстев е един много добър журналист с виждания за програмата".

Костов обясни и защо не е откликнал на поканите за участие в предаванията на „Хоризонт“: „Мисля, че най-важното беше да се поуспокои обстановката и да се запази достойнството на БНР и на хората, работещи в него“.

В момента ситуацията с техническото състояние не е особено добра, декларира директорът на БНР и добави: "Когато се подават към КРС планови профилактики и ремонти, това се прави веднъж в годината, в началото на годината. Такива не са подавани в последните години. Това, което знам от г-н Пламен Костов, е, че имаме технически проблеми, които са сериозни".

"Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, в хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане. Мисля, че е по-добре да разберем къде е проблемът, за да бъде решен и за да не стават такива неща", коментира генералният директор на БНР.

Той отново благодари на Мартин Минков, че е поел програма "Хоризонт" в тази тежка ситуация. По думите му той е единствения, който в тази тежка ситуация реши, че има мъжеството да застане и да помогне. "Минков няма да бъде и.д. директор. Той е програмен директор на БНР и ще наблюдава програмата", увери Костов.

Той каза още, че в момента се изработват критериите за обявяване на подбор за директор на програма "Хоризонт" и добави, че не знае за подписка в негова подкрепа.

"Не искам да се стига до противопоставяне", посочи генералният директор на БНР.

Припомняме, че днес приключи разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка за замлъкването на радиото за пет часа на 13 септември. Тя е установила, че няма техническа причина за петчасовото прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт". Случаят отива в  Софийската градска прокуратура, която трябва да установи извършил ли е длъжностно престъпление техническият директор на Българското национално радио Пламен Костов.

Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на програма „Хоризонт“, не са съществували проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна, както и такъв, за да достигне сигнала  до входната точка на „НУРТС България“. И не на последно място – не е била извършвана, каквато и да е профилактика на студийния комплекс на водещата програма на националното радио – това са изводите от проверката на ДАНС, цитирани от прокуратурата.

На 11 септември Пламен Костов изпраща писмено уведомление до генералния директор за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на програма „Хоризонт“ за времето от 6 ч. до 11 ч. на 13 септември 2019 г.“, а Светослав Костов слага резолюция „Да“. Има и писмо до НУРТС с искане от Пламен Костов „да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на територията на цялата страна поради профилактика на студийния комплекс“.

Генералният директор Светослав Костов би трябвало да знае, че в момента, в който постави резолюция "Да", поема отговорност за всичко, което ще се случи по-нататък. И някак си не му отива да се крие зад гърба на подчинените си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст