Според властта борбата с хакерите започва с агентурата, гражданите да ги мразят и да ги издават

Конференция киберсигурност Бойко Борисов

Държавата смята да осигурява киберсигурност на принципа на публично-частното партньорство с банки и застрахователи. А обществото трябва да мрази хакерите. Това обясни премиерът Бойко Борисов на форум в София на тема „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“.

Той е организиран от Съюз за Стопанска Инициатива, Българска асоциация по киберсигурност и Българска асоциация на сертифицираните етични хакери, но с участието и на Университета по библиотекознание и информационни технологии (т. нар. Библиотекарски институт). Това накара Борисов да признае, че е получил упрек защо е приел да участва във форум, организиран от Библиотекарския институт. Този институт е управляван от кадри, свързани тоталитарната Държавна сигурност и е смятан за близък до задкулисието около Ахмед Доган и Делян Пеевски.

На форума Бойко Борисов обясни: „Това трябва да стане и като превенция на обществото – така, както мразиме крадците, както мразиме убийците, така да мразиме и хакерите. Защото това не е мода, не е нещо хубаво. Страхотно подготвени младежи, изключително умни и иновативни и ако впрегнат енергията си в добри дела, със сигурност и много повече пари ще изкарат.“

Премиерът добави, че държавата иска да облекчи гражданите с електронни услуги и затова всички трябвало да бъдем активни в борбата с хакерите, за да не се върнем към пишещите машини. „Ако няма неприязън към тези хора и ако това се счита модерно, едва ли не, че колко е готино да си хакер – колко е модерно, колко е хубаво, и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, заяви още Бойко Борисов.

„В тази сфера на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща големи заплати. В същото време се развива с изключителна скорост – нанася големи поразии. И затова публично-частното партньорство, както във всяка сфера на борба с престъпността, ние разчитаме на агентури, разчитаме на сигнали от гражданите, така и в тази сфера. Да ползваме възможностите, които… много високо платените специалисти има в банките, застрахователните, големите компании, да работят и да помагат в защитата на системите; или да ни подават сигнали съответно пък там, където има възможност за пробив“, коментира премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст